Голяма част от българите в чужбина упражниха правото си на глас и пуснаха бюлетина с избраната си кандидатура. Ето как протича гласуването в отделните държави:

Българите в Гърция 

Точно в 07.00 ч отвориха българските секции в Гърция. Изненадващо още преди отваряне на секцията в културен център Серафио в гръцката столица вече имаше заформена опашка от български граждани, чакащи да пуснат своя вот. В Гърция българите могат да гласуват в 16 секции, като за пръв път се отваря секция и на остров Миконос.

Към момента изборния ден тече нормално, няма постъпили жалби или оплаквания за нарушения. 

В столицата Атина българите гласуват на две места в Посолството на Р. България и в културен център Серафио, където има три комисии.

В северна Гърция българите могат да дадат своя вот в Генералното консулство в Солун, в Кавала и курортното селище Ставрос.

Секции има отворени и на островите Корфу, Кос, Миконос, Родос и Крит, където има секции в четири града, съобщава Труд.

В останалата континентална Гърция секции има в Патра, Халкида, Триполи и Нафплио.

От българското Посолство в Атина издадоха специално удостоверение, с което българите да могат безпрепятствено и неограничено да се придвижват в изборния ден, без да е необходимо да изпращат съобщения, каквото е изискването на гръцката държава заради корона вирусните мерки.

Българите в Турция

Опашки се извиха пред изборните секции в Турция още в самото начало на деня на вота. Тази година секциите в южната ни съседка са само 35.

Чорлу е градът с една от най-многобройните български общности. Там секциите са само 2. Организацията обаче е стриктна и всеки избирател успява да подаде своя вот за около 15 минути. Попълват се декларации, а за тези, които се затрудняват с това, има група хора, която им помага.

Българите в Германия

Изборният ден в Германия също вече започна. Тази година изборните секции са абсолютен рекорд - 69. Мюнхен е градът с най-много подадени заявления за гласуване - 1193. Тук секции са три, две в генералното консулство и една в ресторант в града. Общият брой подадени заявления за гласуване по информация на ЦИК за Германия са рекордните 13 666.

Специално разработена интернет платформа ще дава информация в реално време колко натоварена е всяка секция. 

Българите в Брюксел

Българите в Брюксел мога да гласуват в 5 избирателни секции. В сградата на Българското представителство в европейските институции има две секции. Това е едно от най-големите ни посолства в Европа.

Гласоподавателите в Брюксел трябва да спазват всички наложени мерки. Белгийските власти дадоха разрешение за провеждане на избори, но предупредиха, че ще следят стриктно спазват ли се мерките.

Българите в Северна Македония

Над 3000 души от Северна Македония са регистрирани в благоевградското село Рилци. Над 20 000 има в цялата Благоевградска община, а над 60 000 жители на Северна Македония са регистрирани в цялата област.

Общият брой на хората в 103 избирателна секция в Рилци е около 4500 души. Местните жители са около 300 – 400, другите са хора от Северна Македония.

Прокуратурата започна проверка и заличаване от избирателните списъци на хора от Северна Македония, които имат адрес тук.

Българите във Франция

В българското посолство в Париж са разкрити три от общо 18-те секции, в които българските граждани във Франция могат да упражнят правото си на глас. Изборният ден ще продължи до 20 часа местно време. Изборният ден започна със скандал. По непотвърдена официално информация в градчето Моасак, което се намира до Тулуза – няма да има.

В населеното място живее широко застъпена българска общност. Там целогодишно има около 100-150 души. През лятото обаче българите – основно сезонни работници – наброяват около 1500 души.

От миналото лято, когато местните избори в града излъчват кандидат от крайната десница на Марин льо Пен и кметът ясно показва неприязънта си към българската общност. Именно той отказва да се открие и избирателна секция в града.

Българите в Австралия и Нова Зеландия

Своя глас дадоха и българите в Австралия и Нова Зеландия. През 2021 година в Австралия има рекордните 6 секции.  Висока е и избирателната активност – към 14:15 ч. местно време в Сидни са гласували 156 души, а досега най-много българи в града са участвали във вота през 2017 г. – 157.