Окръжният съд в Пловдив гледа в този момент постъпило искане на Окръжна прокуратура Пловдив за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Асен Гюрганчев.

Абитуриентът Асен Гюрганчев, който на 13 април прегази пешеходка в Пловдив на зебра, се опитал да заличи следите, защото се страхувал от строгия си баща. Ученикът е избягал от мястото на катастрофата, без дори да натисне спирачки, а след това на следващия ден е потърсил помощта на двама свои съученици, като ги помолил да отремонтират джипа му, тъй като се страхувал, че баща му ще му се кара много.

Той им казал, че е ударил колче с колата, и започнали да търсят части. Заради празниците обаче магазините били затворени. Час преди произшествието Асен оставил родителите си на автобуса, с който те заминали на почивка в Гърция за Великденските празници.

Прокуратурата поиска арест за момчето, а неговият защитник адвокат Константин Давчев заяви, че това е прекалено тежка мярка и припомни, че само преди дни Окръжният съд е освободил срещу 5000 лева гаранция фермер, обвинен в умишлено убийство.

Асен помоли съда за по-лека мярка. Решението ще стане ясно след броени минути.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 13.04.2017 г. при управление на моторно превозно средство лек автомобил е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Бонка К., като деянието е извършено на пешеходна пътека и деецът е избягал от местопроизшествието.

Предвиденото от НК наказание за престъплението, в което Асен е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 15 години затвор.

Припомняме, шофьорът, блъснал и убил жена на булевард "6 септември" в Пловдив в четвъртък вечерта, беше задържан от полицията - оказа се 18-годишен абитуриент от Стамболийски, който учи в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив.

Полицаите първо открили автомобила, с който е извършено престъплението - сива Toyota Rav 4. Колата била оставена в локалното на булевард "Марица - север" между Моста на Герджика и хотел "Марица". Установено било, че частите, останали по платното на "Шести септември", съвпадат с щетите по колата, съобщиха от прокуратурата. 

След като намерили автомобила, полицаите издирили и шофьора. Асен бил задържан за 24 часа. До момента е признал, че той е управлявал колата. Не е бил сам в нея. Младежът има свидетелство за управление.

Проведени бяха многобройни оперативни действия, за да бъде установена самоличността му и той да бъде открит. В нощта на инцидента той е управлявал Toyota Rav4. С тази кола е била блъсната 61-годишната пловдивчанка, която загина при инцидента. Пред полицаите младежът обяснил, че се уплашил и заради това избягал от местопрестъплението.

Вижте СНИМКИ на извършители и подробностите за разследването ТУК