За миналата година е имало 8 бягства от затвора. Това коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследванията на демокрацията.  

Темата отново излезе на дневен ред, след като затворник избяга в четвъртък от мандра край Ловеч. Рецидивистът Борис Иванов работил в цеха като чистач.

„8 човека от 800, които са в този лек режим – общежития плюс външна работа. Това е 1% отклонение. Вижда ми се значим процент”, коментира Безлов пред Нова.

Няма и следа от избягалия затворник от Ловеч! Издирването продължаваБорис Иванов излежава 13-годишна присъда за блудство

По думите му на такъв облекчен режим са били включително известни имена като Димитър Желязков-Митьо Очите, Маникатов.

Безлов обясни, че решението кой затворник ще бъде на облекчен режим го взимат комисии, съставени от психолози и социални работници, пише БТВ.

Преди два месеца подобен случай имаше и в Пловдив. Там рецидивистът Георги Танчев „забрави” да се върне от работа в затворническо общежитие „Хеброс” и на полицията й бяха нужни близо две седмици, за да го хване.

Междувременно стана ясно, че осъденият за блудство Борис Ангелов Иванов, който вчера избяга от външен обект, е имал съучастник. Вчера мъжът, който излежава присъдата си в общежитие към Ловешкия затвор, се „отклони” от работата си в халета близо до главния път Ловеч – Троян.

Според първоначалната информация след около 2 часа работа той тръгнал да бяга, като останалите затворници на обекта опитали да го спрат. Кадрите обаче показват, че малко след това Иванов и неустановен още мъж пресичат жп линията на 50 метра от работното място.