Закон за българския жестов език ще предложат министрите. В изготвянето на проекта са участвали представители на глухата общност и на различни институции.
 
Законът предвижда предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно, както и специален учебен предмет "български жестов език" за глухите и сляпо-глухите ученици. В детските градини пък ще се създаде специално образователно направление по български жестов език.
 
Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър. Местните администрации ще разполагат с 2-годишен срок, в който да осигурят условия за хората с подобен вид увреждания. Предвижда се и жестов превод за новинарските и публицистичните предавания. 
 
"На Международния ден на глухите хора пожелавам на глухата общност у нас здраве, късмет и сили! Уверявам Ви, че ще направим всичко възможно да Ви осигурим максимално добри условия за интеграция в обществото. Защото го заслужавате", обърна се към тях премиерът Бойко Борисов.