Унищожаването и поругаването на културното ни наследство не може и не бива да остане безнаказано, крайно време е институциите да привлекат към административнонаказателна отговорност господата Хаджигенов, Бабикян и Минеков от т.нар. "Отровно трио", които дни наред призоваваха гръмогласно за радикализиране на протестните действия в "Триъгълника на властта". Това заявиха от Сдружение „Зограф“ в писмо, разпратено до медиите. 

"Вандалските и хулигански прояви на 2 септември на площад „Независимост“, при които част от протестиращите започнаха да къртят и вадят емблематичните жълти павета, превърнали се от години в един от символите на столицата ни, са в явно нарушение на Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство, а той гласи, че „който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.“, изтъкват от сдружение „Зограф“.

От разпространените видеоматериали в социалните мрежи и от излъчени телевизионни репортажи в деня на т. нар. „въстание“ ясно се вижда как група протестиращи къртят жълтите павета на площада пред новата сграда на парламента, които през 2016 г. бяха обявени за недвижима културна ценност от местно значение. 

Прочутите жълти керамични павета са наредени по улиците и площадите в центъра на София през 1907 и 1908 г., а заслугата за появата на тази оригинална паважна настилка в златист цвят, излъчваща и многообразна символика, е на тогавашния софийски кмет Мартин Тодоров. Жълтите павета, които и до днес са неразделна част от визията и духа на Стара София, са внос от Австро-Унгария. Те са се произвеждали навремето по специална технология от варовика “мергел”, известен в Унгария под името “марга”. Изкопаният мергел се е стривал на прах, след което е бил поставян в специални форми и се е изпичал в пещи. Смята се, че тези оригинални керамични павета са произведени и доставени в София от унгарското дружество „Koszenbanya Teglagyar Tarsulat Pesten“, което в превод означава “Пещенско дружество, каменовъглена мина и тухларница”. Легендарните софийски жълти керамични павета са изключително ценни, тъй като отдавна вече не се произвеждат.