Ключът от "Къщата за гости" на Александър Манолев е бил оставен на 17 април от неизвестен за разследващите човек в община Сандански.

"Моля ви не разбивайте", казал той по разкази на служители на общината, които обаче не могат да си спомнят кой дал ключа, разказа говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Пристигайки на място в къщата – разследващите установили, че тя е почистена и подредена, записващите камери са свалени и взети, заедно с всички устройства.

Освен това в деня, в който прокуратурата разпространила информацията, че започва проверка на въпросната къща, в общината били внесени документи за това какъв туристически данък е бил платен от началото на функционирането й.

Служителите на общината обаче отказват съдействие на разследващите, казвали, че не си спомнят нищо или че не знаят за определени обстоятелства, поясни Арнаудова.

"Никой не желае да свидетелства, за това кой дойде да остави ключа и да остави справките и документите например", допълни тя.

Александър Манолев също е бил разпитан. По неофициална информация се очаква утре да му бъдат повдигнати обвинения.

Прокуратурата смята, че Ана Димитрова, на чието име се водят няколко обекта е подставено лице и е използвана може би и заради младата си възраст. Тя вече е разпитана.

„Снет е сравнителен материал от подписа и почерка и. Както ви казах и предходния път с просто око се вижда, че не всички подписи, които са положени в огромния набор от документи от Димитрова са идентични. Тоест съмняваме се, че голяма част от подписите, които изобщо виждаме са положени от нея.”

Арнаудова допълни, че прокуратурата има подозрения, че всички телефони оставени за контакт с Ана Димитрова всъщност са на на Александър Манолев.

Преди два дни бившият зам.-министър на икономиката обясни, че "тази къща няма как да е моя". Манолев настоя, че от 2011-а живее със семейството си в София, но е посещавал тази къща и има платежни документи за това.

"Не мога да ви кажа дали е проверявана като "Къща за гости". Тя стартира като съвместен проект между мен и Ана Димитрова. След построяването й пътищата ни се разделиха. Аз съм участвал до голяма степен в изграждането с различни контакти. Аз съм финансирал това момиче със 700 000 лева", обясни още той.

През миналата седмица Върховната касационна прокуратура се самосезира по медийни публикации, че Манолев е построил вила със средства от Държавен фонд "Земеделие", по програма "Развитие на селските райони" – въпросният имот е изграден с европари като къща за гости.

По рано днес главният прокурор Сотир Цацаров нареди двумесечна спецакция по всички "Къщи за гости" на територията на страната.

Той иска документална проверка на всички проекти, финансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, като на място проверяващите трябва да установят дали къщите за гости се ползват по предназначение.

Ще се изискват заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.

В тази връзка Румяна Арнаудова обяви, че прокуратурата ще провери 746 къщи за гости, простроени с 202 милиона лева евросредства, и близо 100 моторни превозни средства, високопроходими джипове, АТВ-та и яхти, купени да се разхождат с тях туристи.

Съмненията на Темида са, че в тези къщи за гости не се извършва туристическа дейност. След изтичане на задължителния 5-годишен срок, в който те трябва да приемат туристи, собствениците им ги ползвали за лични нужди.

Освен това прокурорите смятат, че част от къщите на гости са построени в забранени територии - тоест в територии с развит туризъм като Черноморието например.

"Всички ние имаме подозрение, че някой може да е пречил или да е мотивирал друг, за да получи финансиране", каза Арнаудова и призова хората, които искат да споделят информация, да свидетелстват.

Прокуратурата има и съмнения, че и част от моторните превозни средства не са били използвани по предназначение - за разходка на туристи.

Целта на АТВ-тата била да се извършват разходки в планината, на катамараните и яхтите - екскурзии по Дунав. Но тепърва ще се изяснява дали въобще такива са правени.

Цацаров разпореди: Обходете всички "Къщи за гости" и опишете на кой са и кой спи в тях!Полицаи и прокурори ще ровят два месеца из регистри за пренощували туристи и платени такси

Манолев – турист в "Къщата за гости": За щастие имам платежни документи!Тази къща не е моя, отсече вече бившият зам.-министър на икономиката

"Къщата за гости на Манолев" – май собственост на подставено лицеПрокуратурата в Благоевград започва проверка за данъчни престъпления и неправилно разходване на евросредства

Къщата за гости с европари изяде главата на зам.-министър МанолевТой подаде оставка заради проверката на прокуратурата, а Борисов веднага я прие