Прокуратурата има подозрения, че реалният собственик на "къщата за гости" край Сандански, заради която Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката, е на подставено лице.

Реален собственик на имота се води едноличният търговец "Агротрейд – Ана Димитрова". Говорителят на обвинението Румяна Арнаудова обаче обясни, че ще се извърши проверка, за да се установи дали не става дума за подставено лице.

"За да бъдем сигурни трябва прокуратурата да извърши разследване", обясни тя.

Припомняме ви, че преди ден Върховната касационна прокуратура се самосезира по медийни публикации, че Манолев е построил вила със средства от Държавен фонд "Земеделие", по програма "Развитие на селските райони".

Според журналистическото разследване въпросният имот е изграден с европари като къща за гости, но на практика се ползва само от Манолев и семейството му. 

"Александър Манолев не е бенефициент по този договор. Той е бил сключен с едноличен търговец "Ана Димитрова Агротрейд"", заяви Румяна Арнаудова. Учредител на правото на строеж на къщата за гости обаче е именно бившият зам.-министър.

"Манолев е предоставил под наем на Ана Димитрова собственото си лозе, което е с площ 9-10 декара. Този договор за наем е сключен преди Ана Димитрова да навърши пълнолетие", разкри още говорителят на главния прокурор.

Обвинението е установило още, че Манолев, като управител и собственик на търговско дружество, е дал заем в размер на 700 000 лева на Ана Димитрова.

"Той е бил вписан като лице за контакт при извършване на проверките от Държавен фонд "Земеделие" преди да се вземе решение за плащане на финансовата помощ в размер на около 400 000 лева", допълни още Арнаудова.

Междувременно стана ясно, че Манолев е бил член на управителния съвет на фонда от 19 юли 2017 до днес, когато е освободен. От своя стана Държавен фонд "Земеделие" има право да извършва проверки дали средствата се ползват по предназначение пет години след отпускането им.

"Според наредбата е предвидена възможност в случай на нередности да поиска от ползвателя връщане на 100 процента на финансирането", казва още Арнаудова.

Всички материали по случая са изпратени в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, за да се види дали Манолев не е в нарушение.

Окръжната прокуратура в Благоевград пък е започнала досъдебно производство за представяне на данни с невярно съдържание, както и наказателно производство за неправилно разходване на евросредства.