"Тази къща няма как да е моя. По документи ясно се вижда това. Моето семейство живее в София от 2001 г. Аз съм посещавал тази къща и това съм го заявил и за щастие имам платежни документи за това. Като турист съм я посещавал и съм плащал за това. Нали разбирате, че тези документи няма как да се фалшифицират", настоя пред bTV бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

"Не мога да ви кажа дали е проверявана като "Къща за гости". Тя стартира като съвместен проект между мен и Ана Димитрова. След построяването й пътищата ни се разделиха. Аз съм участвал до голяма степен в изграждането с различни контакти. Аз съм финансирал това момиче със 700 000 лева.

15 години преди да вляза в политиката съм работил в някои от най-големите международни частни компании в България. В някои от тях годишната ми заплата е надвишавала 100 000 лева. Имал съм и частен бизнес, платил съм стотици хиляди левове данъци и това е проверимо", обясни още Манолев.

Той отрече твърденията, че е прехвърлил имота на непълнолетно момиче.

"Има отстъпено право на строеж, след като тя е станала на 18 г. Това е било 2013 или 2014 г., когато тя е била на 20 г. тогава", заяви той.

Манолев обясни, че е присъствал на проверка на място от фонд "Земеделие".

"Има спечелено европейско финансиране за тази къща. Не мога да кажа дали се е използвала по предназначение. В момента никой не може да посети къщата като турист и тя не функционира като къща за гости. Аз съм си намерил места, като съм звънял на управителката на фирмата", заяви бившият зам.-министър.

За прокараната до имота в парка на Сандански минерална вода, Манолев коментира: "Не мога да знам дали в нарушение на ЗУТ е прокарана вода, тъй като тази къща не е моя".

Припомняме ви, че през миналата седмица Върховната касационна прокуратура се самосезира по медийни публикации, че Манолев е построил вила със средства от Държавен фонд "Земеделие", по програма "Развитие на селските райони".

Според журналистическото разследване въпросният имот е изграден с европари като къща за гости, но на практика се ползва само от Манолев и семейството му.

"Александър Манолев не е бенефициент по този договор. Той е бил сключен с едноличен търговец "Ана Димитрова Агротрейд"", заяви Румяна Арнаудова. Учредител на правото на строеж на къщата за гости обаче е именно бившият зам.-министър.

Всички материали по случая са изпратени в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, за да се види дали Манолев не е в нарушение.

Окръжната прокуратура в Благоевград пък започна досъдебно производство за представяне на данни с невярно съдържание, както и наказателно производство за неправилно разходване на евросредства.

"Къщата за гости на Манолев" – май собственост на подставено лицеПрокуратурата в Благоевград започва проверка за данъчни престъпления и неправилно разходване на евросредства

Къщата за гости с европари изяде главата на зам.-министър МанолевТой подаде оставка заради проверката на прокуратурата, а Борисов веднага я прие