Българските ресторантьори и хотелиери излязоха с отворено писмо, в което изразяват възмущението си от символичните компенсации върху огромните сметки за ток, които получават. Голяма част от заведенията са на ръба на фалита, заради високите цени на тока и газта, а в същото време данъчните ги притискат за получените вече суми като компенсации. 

Ето и пълният текст на писмото: 

Ставаме свидетели на пореден абсурд при започналите да валят фактури за ток за месец февруари 2022 г.! Собственик на заведение получи сметка за ток на стойност 13 829 лв., в която отразените във фактурата  компенсации, широко рекламирани от държавата, са в размер на 118.84 лв. И това при положение, че в сравнение на същия период на минали години същият обект е плащал 5 до 6000 лв. 

Обща сума:  13 829лв.

Компенсация: 118.84лв.

Сума за плащане: 13 710лв.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от рекета, който част от енергоразпределителните дружества с любезното съдействие на правителството упражняват върху изнемогващия български бизнес! Недопустимо е да ни мачкате по този начин, уважаеми госпожи и господа управляващи.

В същото време с изумление следим изявите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, който първо на парламентарен контрол обяви, че „Туристическият сектор е изключително добре финансиран по разнообразие от различни програми…“, а след това добави, че „мярката 60/40 ще приключи на 30 юни.“

Дебело подчертаваме, че реално работещи програми за подпомагане на туристическия бранш реално няма от поне година, а спирането на мярката 60/40 всъщност не е сериозен проблем, защото след редизайна й, тя стана неизползваема за истинския бизнес и от нея можеха да се възползват само държавни предприятия на прага на фалита.

От вицепремиера Василев научихме също, че българският бизнес вече не се нуждае от подкрепа, защото цените на газа у нас били най-ниските в Европа!

На този фон изтръсканата държавна хазна се пълни чрез рекет от Националната агенция за приходите, която прави всичко възможно да прибере обратно получената вече от бизнеса подкрепа!

Основата на настоящото правителство дойде с анонс, че това са хора, развили свой бизнес и ориентирани към проблемите на колегите си предприемачи. Нищо подобно! Удариха ни здраво и ни казаха в очите да се спасяваме поединично под засилващите се удари на държавата!

Благодарим ви! Но е интересно, който и да е на власт догодина, откъде ще събира данъци и ще пълни хазната…

Безпрецедентна арогантност и безмилостно изтребление на българския бизнес - това е Промяната!