Спас Василев е бил задържан и му е повдигнато обвинение за измама. Това разкриха официално от прокуратурата на пресконференция. За мъжът се смята, че стои зад профила "Александър Николов" в социлните мрежи, подвел десетки българи.

Проверката на ГДБОП по сигнал срещу измамника е започнала преди месец. Проверено е дали има други досъдебни производства за подобни измами. Установено е, че има 4 такива в страната - в София, Благоевград, Дупница и Варна. "Лицето е било търсено, но не е било откривано", разкри говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова.

Днес обаче Спас Василев най-накрая е задържан и е отведен в Софийска районна прокуратура. Арестуван е първоначално за 24 часа. Междувременно две от досъдебните производства вече са пристигнали в Софийска районна прокуратура, където предстои тяхното сливане сливане.

Събрани са данни, че именно лицето Спас Василев е виновен за измамите. "Факт е, че в продължение на пет години лицето се е укривало успешно. Призовавам отново всички български граждани, които знаят за подобни разследвания, да подадат сигнал, защото е възможно да не знаем за всички случаи", обясни още Арнаудова.

Към момента налице са над 40 пострадали, като доста по-малко от тях са разпитани. "Продължаваме работата и по факти и обстоятелства, по които колегите тепърва трябва да получат отговори от други институции, за да сме на 100% сигурни, че въпросният Спас седи зад профила", коментираха от ГДБОП.

Стана ясно, че няма пострадали прокурори от измамите. Разпространената по този повод информация не отговаряла на истината. По едното разследване е установено, че има засегнати трима служители на прокуратурата - от администрацията и служител на IT.