Приготвянето на любимата за българите шопска салата, започва да излиза по-евтино за пловдивчани. Това показва справка в сайта foodprice, където вече всеки може да следи тренда на движение на пазарните котировки. Поевтиняване на цените в национален мащаб се наблюдава при почти всички сезонни продукти – домати, краставици, лук. Заедно с тях се понижава и цената на сиренето и олиото.

С настъпването на летния сезон има значителен превес на предлагането над търсенето на тези продукти, което води и до намаляване на цените по магазините. При млечните продукти има стабилизиране на цените през последния месец. Свинското месо пък е почти на нивата от миналата година, рибата е поевтиняла с около 10%, олиото е с 30% по-евтино от 2022 г.

Битката при Кауфланд! След като изхвърли гранясалите запаси от пандемията, народът отново пълни количкитеПравителството избра комуникационна стратегия по модела " За бога, братя не купувайте!", която очевидно не работи

При захарта все още има индикации за покачване на световния пазар, и макар цената и да остава постоянна през последните седмици се очаква поскъпване. Поскъпване се наблюдава и при вносните плодове.

Какво се случва обаче според сайта с цените на някои от продуктите от първа необходимост в Пловдив?

За последния месец се забелязва поевтиняване при млечните продукти, ориза, брашното, олиото и зеленчуците. Например средната цена за килограм сирене и кашкавал под тепетата е съответно 17,04лв. и 22лв/кг. при покупка на витрина. Поевтиняването при първия продукт е 11 стотинки, а при втория - 45 ст. При вакуумирани опаковки на разфасовки от 400гр. и 800гр. цената е съответно 17,17лв/кг. и 29,99 лв/кг., което е само със стотинка по-евтино от преди месец.

При ориза и брашното цената слабо се е понижила в последния месец като се продават съответно за 4,14лв/кг. и 1,55лв/кг., което е разлика 1-2 стотинки, спрямо месец март. Олиото пък е поевтиняло с почти 5% до 4,34лв/л.

При зеленчуците най-много са поевтиняли краставиците, като средната цена за килограм в момента е 4,00лв/кг., а преди месец беше почти 5,00 лв. Поскъпване се наблюдава при плодовете - ябълките, лимоните и портокалите са скочили драстично, като се търгуват съответно за 2,65лв.(2,50лв. през март), 3,15лв.(2,85лв. през март) и 3,30лв/кг.(2,50лв. през март). Ръст в цената има и на бананите, морковите и картофите. Последните вече струват средно 1,60лв.кг., при цени от около 1,52 през предходния месец.

При различните видове месо цените остават сравнително постоянни като при някои се наблюдава слабо понижение. Подобна е и тенденцията при варивата – боб, леща, както и при прясното мляко и кравето масло. Киселото мляко продължава да отбелязва спад в зависимост от маслеността, като понижението е по-голямо при нискомасленото.

Една от основните съставки на трапезата – хлябът отчита поскъпване от средно 1 стотинка в зависимост от типа. Цената на яйцата се задържа на тази от преди Великден, като размер М се продават за 54 стотинки за брой. Поскъпването за последните 30 дни е 1-2 ст. или около 3%.

Как се движат цените на храните от малката потребителска кошница в Пловдив?Сирене и кашкавал на килограм тръгнаха надолу, домати и картофи поскъпват, хлябът със стотинка нагоре

Килограм бяла захар също е повишил цената си от началото на месеца като увеличението стигна до 3,04лв., а тенденцията е да продължи да се вдига.

Припомняме, че в началото на месец април Министерството на икономиката публикува за обществено обсъждане проект на Закон за надценките на хранителните продукти. Това са продукти от първа необходимост, тъй като идеята на закона е с минимална административна намеса в пазара, да се гарантира, че ще има по един артикул на поносима цена за хората, който всеки ще може да си позволи.

За момента това обаче остава само законопроект и зависи от парламента да се приеме, за да влезе в сила и да започне да функционира.