Едни от последните незастроени парцели в регулация, разположени в централните части на Пловдив, са на пазара на имоти в момент на засилено строителство. Сред предложенията са терени в най-зелените части на града - в подножията на тепатата, в близост до река Марица, както и до Гребната база. 

Поради огромният дефицит на свободни площи, земята в тези атрактивни централни локации, достига цена на квадратен метър, приблизително сходна с търгуването на жилищна площ в новопостроена сграда. 

За минимум 500 евро квадратът се продава терен, разположен на ъгъла между булевард "Източен" и ул. "Райно Попович" № 96 в район "Централен". Незастроената поне засега площ се намира непосредствено зад известна автомивка до кръговото кръстовище на булеварда. Теренът е 506 кв. м. и по документи позволява ниско застрояване до 10 метра. Частен съдебен изпълнител е отворил тръжна процедура за неговата продажба, като първоначалната обявена цена е 502 465 лева. 

Към момента на мястото има изкопана дупка, която е пълна с различни строителни и битови отпадъци. 

На Трихълмието, в сърцето на Стария град парцел от 262 квадратни метра със стара постройка от 41 кв.м. също търси нови собственици. По план мястото е предвидено за ниско застрояване до 10 метра и притежава всички разрешителни за строеж. Жилищна сграда или малка кооперация ще граничи с няколко къщи-музеи, църква Св. Неделя, храм Св.св. Константин и Елена, площади Хисар Капия и Александър Малинов, Етнографски музей и парк Небе тепе. Теренът, заобиколен от история и архитектура, се търгува за 135 хиляди евро или 517 евро кв.м.

Още по-малък парцел в полите на Бунарджика пък върви по 617 евро кв.м. С площ от едва 175 кв.м. собствениците му търсят 108 хиляди евро. Цената му се обуславя от панорамната гледка, разположението му - граничещ с две лесно достъпни улици, снабден с ток, вода и канализация. На него има стара къща, която вероятно ще отиде в историята. Подходящ е за строеж на еднофамилна сграда или кооперация до 11 метра височина.

Очаквайте продължение в TrafficNews.bg, в което ще ви покажем големите терени, които търсят собственик, като на техните места се предвижда изграждането на нови жилищни комплекси.