Частен съдебен изпълнител прави нов опит да продаде имуществото на фамилията Кикьови. Става дума за складова и производствена база за месни продукти и жилищен имот в кв. "Коматево", която се оказва заложник на огромните задължения натрупани от предприемачите. 

Имотът от близо 7,3 декара в пуснат за публична продан от частния съдебен изпълнител Стефан Горчев. Първоначалната цена, от която ще започне наддаването, е 1,56 милиона лева. През лятото на 2021 година отново имаше опит ЧСИ да продаде имота, като тогава първоначалната тръжна цена бе 2,64 милиона лева, което на практика означава, че има намаление от повече от 1 милион лева. 

На настоящия търг ще се продават всички обекти върху терена, разположен на ул. "Георги Гешанов" - една жилищна сграда, 4 по-големи складови съоръжения и 7 спомагателни постройки, с общо РЗП от около 2700 кв.м.

Неволите за предприемаческата фамилия идват след особен залога на търговското предприятие ЕТ „Милена – Борис Кикьов” срещу кредит от 2,5 млн. лева от банка. Длъжници по вземането освен горепосочения едноличен търговец са още дружествата - „Милена Кикьова - 86” ЕООД, „БСК“ ЕООД, „Милена Кикьова” ЕООД, „Борис Кикьов” ЕООД, ЕТ „Сиси - Сийка Кикьова”, както и в качеството им на физически лица и тримата Кикьови – Борис, Милена и Сийка. 

Те спират да изплащат кредита, което е и причина имуществото им да бъде обект на изпълнително дело. Целта е с продажбата да се удовлетворят дълговете към банката.

Базата на фамилията, обект на търг, вероятно е финансирана с европейски средства през Държавен фонд „Земеделие“, тъй като табела на входа указва, че проектът е субсидиран.

Кикьови имат и данъчни задължения. Едно от дружествата - "Милена Кикьова - 86" има 42 хиляди лева дълг към НАП, показват данни от Приходната агенция.

Припомняме, че имуществото на предприемачите е заложник на дългове от близо три години. Под прицел бе и фитнес в „Кючук Париж“, чиято сграда е собственост на Кикьови. През годините фамилията се е занимавала с много бизнеси, включително с управлението на един от най-известните комплекси край Белинташ. 

Търгът за имота в Коматево ще бъде отворен от 8 януари до 8 февруари, а на 9 февруари се очаква да бъдат отворени офертите и да стане ясно дали базата ще бъде продадена и дълговете на Кикьови погасени.