Мишел Ел Асмар е собственик и изпълнителен директор на един от  големите строителни холдинги в Ливан - Platinum Invest Holding. Той е сред поканените на срещата с президента Румен Радев по време на визитата му в Бейрут. Интересът на компанията към България не е случаен, Platinum Invest Holding планира инвестиции в Европа, като първият град, който избират е Пловдив. Правят го след сериозен икономически анализ. Ливанският бизнесмен определя България като атрактивно място за капиталовложения в областта на строителството, търговията с недвижими имоти и медицинския сектор. 

В интервю за TrafficNews Мишел Ел Асмар разказва за срещата си с българския президент и  защо е избрал Пловдив за първата си инвестиция в България.

- Г-н Асмар, как протече срещата ви с президента Радев?

- Среща ни с президента Радев беше в Хазмие - градът, в който се намира посолството на България в Ливан. Всъщност президентът Радев посети общината, където се срещна с българи, живеещи в Ливан и с ливански инвеститори - приятели на България.
На тази среща го запознах с инвестиционните намерения на нашата компания  Platinum Invest Holding и той бе искрено развълнуван, че ливански бизнесмен е мотивиран да инвестира и вярва в България. Получих покана да го посетя в президентството при следващата ми визита в България, като изрази желание да помогне  връзката между двете страни да се развие. Той е много приятен джентълмен, скромен и беше щастлив да срещне  свои сънародници. Също така президентът изтъкна нарастващото доверие между нашите две страни, така че ливанските бизнесмени да бъдат все по-мотивирани да инвестират в България и да стимулират българската икономика.

- Къде се пресичат бизнес интересите в Ливан и България?

- Ливан и България имат много общи неща. Ние сме две страни, които в момента развиват и модернизират своята инфраструктура, за да обслужват по-добре гражданите си. Бизнес интересите ни се пресичат в много точки. Първо, географски страните са близо една до друга, като по този начин  в логистичен аспект бизнесът е улеснен. Второ - и двете държави имат огромен потенциал чрез своето географско разположение: България е вратата на Европа, а Ливан е входът към страните от Съвета за сътрудничество от Персийския залив и Азия. И двете страни имат много граждани, които живеят извън родината си и по този начин диаспорите  насърчават развитието на държавата като прехвърлят средства за стабилизиране на икономиката и по този начин я стимулират.

- В кои сектори България е привлекателна за инвестиции? 

- За нас България наистина е атрактивна дестинация за инвестиции и това се дължи на много фактори. На първо място, ние като инвеститори сме обезпечени с добри закони и разпоредби, които ни дават правото да правим бизнес лесно. Второ, ние сме свидетели на промяна в България в посока модернизация и еволюция. Това води до повече инвестиции в инфраструктурата на страната, която става все по-привлекателно място за инвеститорите, които идват и създават все повече и повече работни места като по този начин да дават тяга и тласък за растежа. 
Що се отнася до секторите, ние като холдингова компания се интересуваме от недвижими имоти, храни и напитки, както и от медицинския сектор и всички те са обещаващи в България.

- Forbes класира Пловдив на трето място в Европа от новите пазари на имоти на континента.  Вашата компания проявява ли интерес към града?

 - Разбира се, ние се интересуваме и много  залагаме на Пловдив. Всъщност, след мащабна проверка в продължение на почти 18 месеца в България, решихме да стартираме първата си инвестиция в Европа, като избрахме за първия си проект Пловдив, а наши партньори са RT Consult и Buro, които изиграха важна роля, за да ни мотивират да го направим. Сега ние разработваме REGATTA PARK WEST като жилищен проект в близост до Гребния канал, девствен и перспективен район в Пловдив.