Най-голямата криптовалута в света Биткойн се изстреля до ниво около $34,200 в сутрешните часове днес, което представлява скок с над 10% само за последните 24 часа и над 20% ръст за последните 7 дни по данни на coindesk.

За последен път Биткойн е бил на толкова високо ниво в средата на юли. Оттогава токенът падна до около 25,150 долара, но до голяма степен се колебаеше между 26,000 долара и 27,000 долара за монета.

Рязкото покачване на цената беше съпроводено от значително увеличение на обема на търговията с криптовалутата, като капитализацията нарасна до над $46.4 милиарда през последните 24 часа, отбелязвайки забележителен скок от 209% в рамките на същия период.

Разговорите за спот Биткойн ETF накараха инвеститорите да се надяват, че дългоочакваният крипто продукт скоро ще получи одобрение от Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ.

Повишението на Биткойна започна, след като съдът се произнесе в полза на мениджъра на крипто-фокусирания мениджър на активи Grayscale над Комисията за ценни книжа и борси на САЩ в опита й да превърне своя огромен биткойн фонд Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) в ETF. Миналата седмица SEC отказа да обжалва това решение в ключов срок, което породи надежди, че през следващите няколко месеца може да бъде одобрен ETF, свързан с Биткойн.

Одобрението на такъв ETF ще даде на инвеститорите начин да получат експозиция към движението на цените на Биткойн, без да притежават пряко криптовалутата.

Високопоставени инвестиционни фирми, които подадоха заявления до SEC за спот ETF, доуточняват своите заявления с надеждата, че регулаторът ще им даде зелена светлина.

Сега обаче анализаторите са по-оптимистично настроени от всякога: BlackRock, най-големият фонд мениджър в света, подаде заявление за свой собствен Биткойн ETF.

Биткойн е поскъпнал с 88% от началото на годината, когато на 1 януари се търгуваше за 16,615 долара. Но той все още е далеч под най-високата си стойност от 69,044 долара, достигната през ноември 2021 г.

Година по-късно обаче стойността се срина до около 16 000 долара през ноември миналата година. Тогава криптоборсата FTX на Сам Банкман-Фрид се срина и обяви фалит.

Движение на цената на Биткойн за последните 24 часа в евро

Движение на цената на Биткойн за последните 7 дни в евро