Хотелиерите ни нямат шанс да получат обезщетения от Гаранционния фонд на Великобритания за парите, които ще изгубят заради фалита на туроператора „Томас Кук”.  Той гарантира плащанията на туристите, които са в момента на България от датата на обявяването на банкрута, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща, на която присъстваха представители на бранша и на посолството на Великобритания у нас.

По изчисления на хотелиерите в Слънчев бряг, загубите им от неплатени услуги се изчисляват на около 36 млн. евро, а косвените щети - на 100 млн.

Очакваме допълнителна информация дали ще има фонд за обикновените кредитори, каквито ще са бг хотелиерите, за да получат вземанията си, каза Ангелкова. Тя съобщи още, че вече е известен един от синдиците на фалиралата компания – „Аликс Партнърс”. Очаква се посланикът на Кралството у нас Ема Хопкинс своевременно да информира и за други подробности покрай обявената в понеделник неплатежоспособност на най-стария туроператор в света.

След банкрута на компанията майка, две дъщерни дружества вече са обявили, че спират – това са полското „Некерман” и компанията в Холандия, каза още Ангелкова. За сега авиокомпанията „Кондор” в Германия продължава работа, вчера стана ясно, че тя води преговори с правителството в Берлин за финансова подкрепа. „Следим какво се случва с дъщерните компании, за да не се получи ефектът на доминото”, каза още Ангелкова. Тя съобщи още, че у нас са общо 5940 туристи, доведени чрез „Астрал холидейс” - българския парньор на от „Томас Кук” и дъщерните му дружества, от Скандинавия, Полша, Германия. За тях също трябва да се помисли как да бъдат репатрирани.

Компаниите, с които работи „Томас Кук” във Франция и Русия, също са обявили, че са стабилни и продължават разговорите с правителствата.

„Създали сме в министерството на туризма звено за контакти  с всички заинтересовани 24 часа в денонощието”, каза още Ангелкова. Тя определи ситуацията като тревожна и драматична. И обясни, че се търсят възможности за предотвратяване на други подобни случаи, като ще се изисква от застрахователите да поемат обезпеченията при евентуални фалити на туроператори.

Цунамито с фалита на "Томас Кук" се стовари върху туризма ниSOS среща при Ангелкова днес, хотелиери и туроператори изчислиха загубите си на 100 млн. лева

Хотелиери искат данъчна ваканция заради "Томас Кук"Затварят хотели в Слънчев бряг, за да не трупат повече загуби