Данъчните започнаха проверки за спазването на осигурителното  и данъчно законодателство при наемането на работници по строителните обекти в страната. До момента на територията на Пловдив са възложени 16 проверки на НАП, а в цялатата страна за инспекция са избрани над 80 строежа.  

Инспекторите на приходната агенция следят за това дали служителите имат сключени трудови договори, дали се осигуряват върху реалния доход, който получават, дали се спазва обявеното работно време или формално е деклариран намален работен ден, а в действителност се извършват строителни работи по-дълго.

Ревизорите проверят също дали се подават редовно задължителните осигурителни и данъчни декларации, дали се превеждат осигурителните вноски на работниците в срок, както и дали не са нарушени по някакъв начин техните трудови права. Инспекторите на НАП избират за проверка строителни компании на база издадените от общините разрешения за строеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа енергия, като комбинацията от тези фактори е индикатор за очаквания брой заети на обекта. 

Строителството е един от рисковите браншове по отношение на спазването на осигурителното и данъчно законодателство в страната. Част от мерките, с които НАП третира риска от неспазването на задълженията в този сектор, е информационната кампания на приходната администрация  - „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доходи и вземат част от заплата си в плик. 

Вижте загубите за вас, когато се съгласявате да ви водят на по-ниска заплатаПри водене на 700 лева, а реална заплата от 1000, губите 41 370 лева за следващите 30 години