Обществена тайна е, че работодателите често се договарят със служителите да ги водят на различна заплата от реално получаваната от тях. Причината е, че високият деклариран доход налага на дружествата да заделят огромен финансов ресурс за по-високи осигуровки на своте служители. 

Какви са причините обаче работниците да се съгласяват на такива условия? 

Националната агенция за приходите (НАП) стартира анкетно проучване, което цели да установи именно мотивите на служителите да се съгласяват работодателите им да заплащат осигурителни вноски върху по-нисък от действителния размер на работната заплата.

Попълването на въпросите отнема няколко минути, а резултатите са напълно анонимни.

Колко губите?

Във връзка с провеждането на информационната кампания на НАП „Заплата в плик“, е създаден калкулатор, в който можете да въведете реалната си заплата и тази, на която ви осигуряват, на хартия, за да проверите какви са загубите за вас от по-ниския доход на хартия. 

Примерна справка

Ако работната заплата, която реално взимате е 1000 лева, а по договор се водите на 700 лева, справка на TrafficNews.bg показва, че за следващите 30 години ще загубите най-малко 41 370.60 лева.

Ако предвиждате да имате дете, вашата загуба за целия период от майчинство /280 дни/ ще се равнява на 3259.20 лева. За болничен в период от 10 години губите 1643 лева.

Ако ви се наложи да кандидатствате за обезщетение при безработица, неговата еднократна премия ще бъде с 1620 лева по-малко. Пенсията ви пък ще намалее с 34 848 лева за период от 22 години.

Причините

Освен че работодателите често са притиснати до стената от високите данъци, в редица от случаите по-ниският осигуровъчен доход е добре дошъл за служителя. Така той взима по-висока заплата, която иначе би била удържана и в този смисъл, работодателят дава избор на работника да си избере къде да бъдат насочвани парите. Тоест логиката е - водя се на по-малко, тук и сега взимам повече.

В други случаи пък по-малката заплата на хартия е възможност за взимане на добавки и помощи. Без да отсъждаме доколко тези мотиви на съглашение са разумни, то със сигурност можем да посочим, че са индикация за един сериозен системен проблем, който трябва да търси разрешение на национално ниво.