„Такива тестове ги ядем на закуска в Английската”, полу на шега, полу наистина, заяви на излизане от държавния зрелостен изпит по български език и литература, възпитаник на Езикова гимназия „Пловдив” пред репортер на TrafficNews.bg.

Абитуриентите, които положиха задължителната матура по БЕЛ в сградата на Търговската гимназия в центъра на града, излизаха от изпита с доволни усмивки и се хвърляха да се прегръщат и целуват. Почти нямаше недоволен от темата.

Припомняме, че зрелостниците в цялата страна писаха съчинение-разсъждение върху част от повестта "Гераците" на Елин Пелин.

Младежите бяха по-разговорливи пред репортера ни, вижте какво споделиха.

Божил разказа, че се е готвил 4 дни за матурата и ходил на два урока за сверка на часовника. „Нямах проблеми с въпросите, беше лесно”, сподели младежът, който иска да продължи с висше образование в Медицинския университет.

Стефан се готви да кандидатства мениджмънт в София и е доволен от представянето си.  „Затрудних се само на два въпроса свързани с правописа. Темата за „Гераците” е  благодатна, може да се пише много,” сподели абитуриентът.

Анелия и Александра (от ляво надясно) влезли притеснени сутринта, но излязоха доволни от вариант 13 на изпитния тест. И двете смятат, че са се справили добре. Първата ще избира да продължи висшето си образование между анимация в Германия и японистика в Софийския университет, а Алескандра е категорична, че ще се отдаде на IT технологиите.

Араик Местропян и Живко Желев са спокойни за резултатите от матурата по БЕЛ. „В Английската гимназия ни подготвят много доре, подобни тестове при нас за ежедневие и не са проблем”, разказва Живко. Прегърнати, с усмивки на лицата си и двамата заявяват, че ще продължат във ВУЗ. Избрали са ПУ и МУ.    

Държавният зрелостен изпит по БЕЛ пот тепетата протече гладко. Няма официални съобщения за нередности. Въпреки строго рекламираните мерки за сигурност срещу преписвачи, един от учениците пред Търговската изказа благодарности на девойката до него, че му дала да види един отговор.

На фона на веселото настроение пред гимназията имаше само две смръщени дами, оказаха се квестори. Едната се оплака, че досадна девойка с очила през пет минути питала колко е часа, защото не виждала часовника на стената.

Не липсваха оплаквания и от самите квестори, които не позволявали на учениците да си вземат мокри кърпички за тоалетната.

4810 са зрелостниците в Пловдив и областта, те полагаха задължителната матура разпределени в 31 центъра, като тази година за пръв път в училищата присъстваха и по двама- трима родители. 38 зрелостници не са се явили на матурите в Община Пловдив. Причините засега не са известни.

Един дванадесетокласник е бил отстранен от държавен зрелостен изпит в  СОУ „Братя Миладинови“, като работата му ще бъде анулирана и няма да получи оценка. Подробности по темата вижте ТУК.

Още новини от Пловдив и региона вижте тук:

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg