Зрелостниците в цялата страна, явяващи се на матура по български език и литература, пишат съчинение-разсъждение върху част от повестта "Гераците" на Елин Пелин. Това стана ясно в 09:00 часа днес.

Вариантът на матурата бе изтеглен още в 05:30 часа в присъствието на образователния министър Меглена Кунева. Матурата представлява тест, последният въпрос от който е тема за съчинение-разсъждение.

Въпросите за всички зрелостници ще бъдат едни и същи. Може обаче да са в различна последователност, като идеята е така да се объркат продавачите на изпити. Самата министър Кунева пожела успех на зрелостниците и гарантира честността на избора на вариант.

"Общо над 10 000 ученици се явяват на матура по БЕЛ в Пловдив и областта днес. Зрелостниците под тепетата и региона са 4810", това каза за TrafficNews.bg Села Недкова – есксперт по анализ на информацията в Регионалния инспекторат на МОН и зам.-председател на местната комисия за матурите.На днешната дата се провеждат държавните зрелостни изпити по български език и литература. На тях в цялата страна ще се явят 52 089 ученици. Изпитът за дванайсетокласниците започва в 8 часа.

В 10 часа е стартът на националното външно оценяване след 7 клас, с оценката от което се кандидатства в гимназии.

Още за матурите четете ТУК

TrafficNews.bg