Какъв купон, бе! Ако знаете ние как се забавлявахме едно време! Вие сте много скучни - само си цъкате на телефоните и се надувате!

Вероятно няма тийнейджър в Пловдив, който да не е чувал тези думи от майка си или баща си. Прави ли са родителите да говорят така на децата си или просто носталгията по младостта прави споменните им по-ярки?

TrafficNews.bg реши да направи сравнение между една вечер в култовия нощен клуб "Борледо" и задължителната дестинация на всеки уважаващ себе си купонджия - "Галакси". 

"Борледо" бе най- популярната дискотека в Пловдив в средата на 90-те, а споменаването на името й все още продължава да предизвиква умиление у пловдивчани, които тогава се редяха на опашка, за да влязат вътре. Тъй като по онова време телефони с камери имаше само във фантастичните филми, клиповете се броят на пръсти. Те обаче показват, че родителите на сегашните тийнейджъри май ще се окажат прави. 

Камерата незнаен оператор е заснела купон на max в "Борледо". Часът е 1.30, а в дискотеката хората които не танцуват се броят на пръсти. Най- разгорещените се мятат с дрехите в надуваемия басейн на дансинга. Или пък хвърлят във водата танцьорките, които не се различават по нищо от голяма част от останалите момичета в бара. Масово се разлива уиски JB и Dumple, а DJ Емо щурее зад пулта, миксирайки винили. От тонколоните се носи гласът на Майкъл Джексън, La Bosh и прочее класики. Пред дискотеката има паркирани няколко лади, стар мерцедес и коли секънд хенд "нов внос" от Европа. По масите, тук таме уж небрежно са нахвърляни мобифони, /предшествениците т на джиесема/ -символ на лукс и класа в онези години.

Иначе модата очевидно е направила пълен цикъл и част от момичетата, които тогава кършат тела в изрязани къси дънкови панталони с висока талия, спокойно могат отново да си ги обуят, без да изглеждат ретро. Е, ако разбира се, са успели да запазят краката си стройни и слаби. Баровците от аналоговото поколение все още не са открили денима и лена и ходят с костюми и вратовръзки. 

Какво се случва 20 години по-късно? Почти няма човек без смартфон и интернет е засипан с клипове от нощния живот на пловдивчани. Избираме произволен клип от парти в "Галакси". 

Дааа, нещата очевидно са претърпели сериозна промяна. Интериорът е  изключително луксозен, а светлинните ефекти и танцьорките на сцената конкурират  шоу в Лас Вегас. Пред клуба са паркирани последните модели на Audi, Mercedes и BMW, като общата стойност на колите надхвърля няколко милиона. Питиетата вече са Glenfiddich, Moet, Grey Goose, Beluga.

По масите са разхвърляни айфони и самсунги, а клиентите без смартфон се броят на пръсти. Дамите са с прически, маникюр, обувки Gucci, чанти Prada, рокли Moschino и Cavalli, мъжете са с Philipp Plein и Armani. Повечето също са с маникюр.

Свободният дух на 90-те обаче липсва. Клиентите от смарт поколението стоят небрежно облегнати на бара, оглеждайки какво се случва в на съседните маси и оценявайки аутфита на останалите. Танците очевидно вече са признак на лошо възпитание и допустимите движения се изчерпват с няколко чупки на ръцете във въздуха. Пък и да танцуваш на 20- сантиметрови токчета си е чисто самоубийствена мисия.

Затова пък телефоните щракат нон стоп, изпращайки селфита с доволни усмивки, пури, наргилета или задължителните нацупени устни до всички знайни и незнайни потребители на Фейсбук.  

 Да, дискотеките не са това, което бяха. Но да не изпадаме в излишна носталгия. Всяко поколение избира своите начини да се забавлява. Защото, както  пее един от любимите класици на няколко поколения- Фреди Меркюри - The Show Must Go On!

 

Бар "Борледо" , 18 юни 1995 година

 И двадесет години по-късно - клуб "Галакси"! Открийте разликите! 

TrafficNews.bg честити рожденния ден на собственика на "Борледо" Християн Стойчев - Графа, който днес празнува!

TrafficNews.bg