„Ромите не само не могат да бъдат интегрирани, те и не искат”. С тези думи започва историята, разказана от наш читател, който се сблъскал за пореден път с мизерията в Столипиново. Миро е бил свидетел на странна и в същото време много показателна за нравите на ромите картинка. Два контейнера - празни, и камари с боклуци около тях.

Само преди часове сметовоз и машина са почистили както казаните, така и мястото около тях. И за минути всичко отново е заприличало на малко бунище.

„Ромите не хвърляли боклука в кофите не защото са зли или им харесва мръсотията, а защото така нямало как другите да ровят и да си намират ядене, дрехи и бог знае какво друго. Това споделиха самите те, както и че за боклука, който е буквално навсякъде, обвиняват не кого да е, а представете си - вятъра. Дълги години се оправдаваха за боклука и с липсата на кофи за смет”, разказва пловдивчанинът.

Ако перифразираме станалия вече популярен лаф по така описаната ситуация, ромите искат да си изхвърлят боклука където трябва, но нямат желание.

За да се справи с подобни проблеми, ОП „Чистота” стартира нов проект. Както преди повече от месец ви съобщихме, ще се направят бетонни панели около контейнерите. Така по-лесно ще се събират боклуците от и около казаните.

„Така няма да се подкопава пространството около контейнерите и по-лесно ще се дезинфекцира. Стартираме първо в Столипиново и ако има ефект, ще го въведем и в другите махали”, разказа тогава шефът на „Чистота”.