За пореден път състоянието на дългогодишните дървета в центъра на София са обект на занемаряване и може би дори разрушаване заради ремонта на ул. "Граф Игнатив", който ще остане в историята на града по ред причини. 

С просто око и бърза разходка, в която на фокус този път са дърветата, а не настилката, установяваме, че корените на много от тях са отрязани, а почвата около стеблата им служи за удобно пространство, върху което да се складират строителни материали и други вещи, на които явно не може да им се намери място. 

За "изчезващи дървета" от началото на емблематичния ремонт сигнализираха неведнъж граждани, неправителствени организации и дори общински съветници. 

Снимка на бетонирана шахта в корените на дърво по "Графа" предизвика и подигравки, и гняв за много софианци, които си спомнят улицата още от деца.

Миналият месец кметът Йорданка Фандъкова обяви пред bTV, че вече е наложила 60 хиляди лева глоба на изпълнителя Джи Пи Груп за наранени дървета и още 100 хиляди за надзора. Въпреки глобите, както твърди кметът, рязането на корени и изкъртването на дървета по "Графа" продължава. 

Гафът на "Графа": Строително съжителство – шахта в корените на дърво!?И това идва след плочките за епилептици, перките за акули, запечатаните кошчета

Още миналата година лидерът на "Зелените" Борислав Сандов прогнозира, че след ремонта на улицата, 70% от дърветата ще изчезнат. Дали това ще се сбъдне, предстои да разберем след края на ремонта. Дългоочакваното събитие вероятно ще се състои през месец юни.