Пръскането срещу кърлежи в зелените площи ще се извърши отново от   специализираното общинско предприятие „Дезинфекционна станция“. Марките по дезинсекция на публичните зелени площи ще продължат до 3 юни, при благоприятни за работа метеорологични условия, съобщиха от Общината. Обработките на окосените тревни площи ще се извършват  при следния график:

29- ти май 2019 г. - район Централен

 30-ти май 2019 г. - район Северен  и район Източен

 31-ви май 2019 г. -  район Тракия и район Южен

 03-ти юни 2019 г. - Район Западен

Приоритетно ще се обработват големите паркове и детски площадки.   Използват се само разрешени за употреба биоцидни препарати, в съответната препоръчителна доза и концентрация.

 От Община Пловдив призовават, ако граждани видят от кръвосмучещите насекоми да се обадят на Тел.032/644-156, 032/642-583, където се приемат сигнали и при нужда се извършват допълнителни дейности.

Припомняме, че от детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги” алармираха, че в последните две седмици забелязват бум на ухапаните деца от кърлежи.

Бум на кърлежи в Пловдив! Десетки ухапани деца търсят помощ в СпешнотоАко на мястото на ухапването има зачервяване, се налага детето да бъде консултирано и със специалист от Клиниката по инфекциозни болести

Повече от странно е обаче, че  по  данни от РЗИ-Пловдив до 23 май няма нито един пловдивчанин, ухапан от кърлежи.  Основен проблем при пръскането е, че голяма част от зелените площи не са окосени. Така от „Дезинфекционна станция” не могат да обработят пространствата. Друг проблем е, че при част от мерките при предишната дезинсекция валя дъжд, непосредствено след тях.

Шефът на ОП „Паркове и градини” Стоян Алексиев обясни, че има междублокови пространства, които не са окосени заради липса на косачи в предприятието. По думите му прекалено малко хора могат да косят, а щатовете стоят незаети, защото няма желаещи.

Читатели например ни изпратиха снимки от детска площадка на улица „Генерал Колев”. Там е било напръскано срещу кърлежи на 15 май, а тревите не бяха окосени.  Същото е и положението на улица „Скопие” в район „Южен”.