Кърлежи плъзнаха повсеместно в Пловдив. Всеки ден между 4 и 6 ухапани деца търсят помощ в Детското спешно отделение на УМБАЛ „Свети Георги”. „Ако облазването е скорошно, само изваждаме кърлежа. Ако обаче на мястото има зачервяване, се налага детето да бъде консултирано и със специалист от Клиниката по инфекциозни болести”, обясни пред TrafficNews.bg д-р Светлана Атанасова, завеждащ Детското спешно отделение. Според нейните наблюдения обаче случаите на ухапани деца са поне двойно повече, тъй като голяма част от родителите пропускат спешния кабинет и решават да потърсят помощ директно в Хирургичния блок на лечебното заведение.

„Добре е след разходка децата да бъдат преглеждани, като не се пропускат свивките на тялото и гънките на ушите”, съветва д-р Атанасова, която не помни в последните години да е имало толкова много ухапани от паразити малчугани.

Общо между 60 и 80 малки пациенти дневно са преминавали през Детското спешно отделение на УМБАЛ „Св. Георги” в последните две седмици. Масово децата са с вирусни и чревни инфекции. Оплакванията са от повръщане и коремни болки, но без температура. Не са малко и случаите на алергични реакции, изразяващи се с кожни обриви и дихателни проблеми, като според лекарите те са свърза със сезона.

„Голяма част от децата са с възпаление на горни дихателни пътища и сливици”, посочи още завеждащият Детското спешно отделение. Тези проблеми също са обичайни за сезона – тъй като децата излизат по-често навън, тичат, изпотяват се, а времето е променливо.

Гнойни ангини, бронхити и пневмонии също мъчат малчуганите в момента.