Известният пловдивски съдия Севдалин Божиков изгони репортерите от делото срещу Георги и Ивон Близнакови, обвиняеми за данъчни нарушения и за лихварство покрай т.нар. Дупнишката популярна каса.

Бившият зам.-министър на правосъдието, който в момента е съдия в Апелативния съд, реши да уважи молбата на подсъдимата  - Ивон, която поиска репортерите да напуснат. Причината – изопачавали истината. Подобна практика е напълно в разрез с конституцията,  правилата и наредбите в съда. На публичен процес съдиите нямат право да гонят репортерите, освен ако няма СРС-та в делото или се нарушава реда в залата.

Божиков явно се е хвана за това, че няколко души са снимали в залата и изгони всички репортери, въпреки че повечето не нарушаваха по никакъв начин реда в залата.

Очевидно обаче вече обвиняемите диктуват правилата по време на заседанията, а не съдебният състав.

Делото е от изключителен обществен интерес, предвид обвиненията срещу двамата съпрузи, които са източили над 4,5 милиона лева чрез финансова пирамида. Хората са били подмамени с висока лихва между 14-18%, но не са получили нито лихвите, нито собствените си средства.

Двамата бяха арестувани в Дупница и доведени в Пловдив, тъй като срещу тях има образувано досъдебно производство за данъчни нарушения и за лихварство. 

Очаквайте подробности!

Още новини ТУК

TrafficNews.bg