Само ден, след като разказахме за нелепата ситуация, в която пловдивски катаджия пренебрегна знаци за ремонт и мина за "по-напряко" през тротоар, градинка и краката на строителен работник в Кършияка, в редакцията на TrafficNews получихме втори сигнал за полицейски действия, които не кореспондират със закона. Този път действието се развива в Асеновград, а униформеният служител е дама, която според потърпевшият далеч е превишила правата си. 

"Прибирах се към вкъщи, когато полицейски патрул ме спря за проверка срещу магазин "Лидл" в Асеновград. Поискаха ми документите и видях, че съм забравил в къщи синия талон. Полицаят ми взе документите и каза, че ще ми напише акт, тъй като бях без колан. Казах "ОК" и той отиде при колежката си в колата" разказва Илия Чешмеджиев. Младият мъж изчаква края на процедурата, когато полицайката се приближава към колата и му нарежда да слезе от колата си и да се качи в патрулката. 

"Попитах я защо трябва да го правя, а тя ми отговори, че ще ме откарат в районното. Пак попитах каква е причината да ми правят. Все пак ме спират през деня, в центъра на града, а едиственото ми нарушение е, че съм без колан. Тогава тя се нахвърли срещу мен, нарече ме "боклук" и ме предупреди да не й казвам какво да прави. Аз извадих телефона си и започнах да я снимам. Тя побесня, дръпна ми телефона, изтри клипа и си го мушна в джоба", разказва Чешмеджиев. 

Той пита дали е задържан и настоява да му бъде върнат телефона. "Полицайката ме попита за какъв се мисля. Аз отговорих, че има закони и те трябва да се спазват от всички. След това ми сложиха белезници и ме отведоха в районното. Едва там разбрах, че ще ми правят тестове за алкохол и наркотици. Пак попитах каква е причината - никой не ми отговори. След пробите, чаках два часа да излязат резултатите. И двете бяха отрицателни. Написаха ми протокол, че съм отказал да се подчиня на полицейско разпореждане. Преди да слезем от патрулката, полицайката ми хвърли телефона на седалката. После обясни на началника си , че съм я снимал и тя е изтрила клипа, а той й каза, че не е трябвало да го прави" разказва Илия. Само че клипът е бил запазен в облачната услуга на телефона му. 

Чешмеджиев твърди, че не е единственият тормозен от въпросната полицайка. "Седмица по-рано по същия начин бе проверен мой приятел. Да, аз имам доста татуси, карам мерцедес, но това не може да е причина униформен да се държи с мен по този начин и това да е повод за безпричинни проверки. Не съм бил неадекватен, не съм карал с превишена скорост, не съм застрашил никого, за да смятат, че съм бил пиян или дрогиран и да ме возят по районните. А и резултатът от тестовете е доказателство за думите ми. Затова сега ще пусна жалба срещу тази полицайка в прокуратурата. Вече съм наел адвокат" категоричен е Илия. 

Той е живял дълги години в Щатите, където е бил контрактор на "FEDEX" и собственик на фирма с 50 камиона. След избухването на пандемията се връща в България и инвестира в създаване на фотоволтаичен парк. "Исках да върна жена си и детето тук, но заради  подобни беззакония , тя не желае да напусне САЩ. Непрекъснато слушам как управляващитепризовават българите да се върнат в родината си и да живеят и работят тук. Но истината е, че тези които дълги години са живели в Щатите или в Европа трудно биха се примирили с подобно унизително отношение. В САЩ всеки полицай на пътя има закрепена камера на гърдите, която снима детайлно абсолютно всяка проверка. За да няма ексцесии и от двете страни" категоричен е Чешмеджиев, който освен всичко друго е и син на полицай.