Нова схема за измама цели да ви остави без кола и без пари. Ако и вие сте сред хилядите българи, които продават автомобил - внимавайте. 

Пловдивчанин, който е публикувал за продан колата си в една от най-известните европейски платформи за автомобилна търговия, попадна в схемата. 

"Публикувах колата в платформата и много скоро с мен се свързаха трима потенциални купувачи - двама германци и един французин. Приликата между тях беше голяма - пишеха ми по имейл, след няколко въпроса заявяваха моментално желание да закупят автомобила без физически оглед или изпращане на друга документация. Единият от тях заяви много сериозни намерения. Изпрати ми снимки на личната си карта, поиска IBAN и настоя да сваля обявата, защото ще нареди цялата сума за автомобила по сметката ми", разказва мъжът, който измамниците опитали да вкарат в капана си. 

Въпреки предоставените лични документи, продавачът се усъмнява не само поради скоростната сделка, но и поради липсата на дори един проведен аудио или видео разговор. Той проверява за профил на мъжа от документите в социалните мрежи. Намира го - имена, снимка и всичко останало съвпада, но още в описанието на профила е записано "Не, не искам да купя никаква кола от вас. Това е измама, игнорирайте ги". 

Междувременно обаче мъжът получава имейл с банков документ, че парите за колата са преведени, но поради политика за безопасност на банката сумата е задържана. Финансовата институция, за която се твърди, че е издала документа, е немската FIDOR BANK AG. За да бъде освободена транзакцията, трябва да се извърши допълнителен превод от €6450,00 EUR по сметката чрез онлайн SEPA превод.

В документа дори пише "Искаме да знаете, че всяка транзакция с тази банка се следи от INTERPOL, така че никой да не може да измами тази банка". 

Иначе измамната сметка, на която трябва да се преведат уж парите по освобождаване, е следната: 

Name des Bevollmächtigten: Alberto Ambu
IBAN: BE90 9741 1475 2932
BIC: WEIGHTBEB1
Bank: PPS EU SA

"Сега чакат да изготвя документите при нотариус и да им изпратя колата на платформа", смее се пловдивчанинът. 

Той подозира, че и останалите двама души, които са го потърсили за обявата, работят по сходна схема заради естеството на преговорите. 

Внимавайте и не се доверявайте на писмени комуникации за покупко-продажба на автомобил.