Само за 30 минути трима пешеходци бяха глобени за неправилно пресичане пред Централна гара. Още петима бяха предупредени, както и трима колоездачи. Това стана по време на поредната акция на КАТ-Пловдив. За трети пореден ден тя се проведе на булевард „Христо Ботев”.

Санкционираните нарушиха правилата за движение и преминаха по натоварения път, макар това да е забранено. За пешеходците там е предвиден подлез.

Пловдивчаните отнесоха актове за 50 лева. Един от тях бе 75-годишен дядо, който заяви пред репортер на TrafficNews.bg, че редовно минавал по този начин и че за първи път чува, че е забранено.

„Аз съм пловдивчанин и до сега не съм знаел, че е забранено да се пресича. Няма да се повтори”, заяви възрастният мъж. Въпреки обещанието той бе санкциониран.

„Целта ни е превенцията и да дисциплинираме хората. Акцията ни е насочена не само към пешеходците, но и към водачите, които отнемат предимството на пресичащите. Статистиката показва, че голям процент от произшествията с пешеходци е по вина на водачите на МПС ”, разказа инспектор Ботьо Гергинов.

На булеварда бе позиционирана патрулка с още двама униформени, които следяха дали водачите спазват правилата за движение и в частност осигуряват ли предимство на пешеходците.

По време на акцията във вторник и сряда са били глобени повече от 10 пешеходци. 15 пък са били водачите на МПС, които са отнели предимството на пешеходците. 

Както TrafficNews.bg ви съобщи преди време, пресичащите пловдивчани стават все по-недисциплинирани на пътя. Експеримент на наш репортер показа, как в рамките на 10 минути повече от 12 души преминаха неправилно на улица „Петко Д. Петков”. Подобна бе ситуацията и на булевард „Христо Ботев”, до Военна болница.

Статистиката за 2017 година, до месец ноември, по вина на пресичащите са станали 20 транспортни произшествие. 3-ма са загинали и 17 са били ранени. Най-много инциденти са били с неправилно пресичащите - 12 произшествия с 3-ма загинали и 9 ранени.