На 19 декември 2018 година Върховен административен съд постанови незаконно заведение в пловдивския квартал „Тракия” да бъде съборено. Върховните магистрати потвърдиха решението на пловдивския Административен  съд, който няколко месеца по-рано разпореди клуб „Дестини”, намиращ се в непосредствена близост до комплекс „Гербера” да бъде съборен. Шест месеца по-късно луксозният клуб продължава да е на мястото си. Институциите, които би трябвало да следят за спазването на законите не само, че си затварят очите, но и правят всичко възможно, използвайки процедурни хватки, да удължат колкото е възможно животът на незаконното заведение. Защо градските власти мерят с двоен аршин и чия собственост е заведението?

TrafficNews  вече втора година следи казуса и задава въпроси на отговорните служители. Живеещите във вход Д на бл. 173 ,който се намира на по-малко от 5 метра от прозорците на въпросния клуб, също задават въпроси. Отговорите, които получават обаче граничат с подигравка.

Въпросното зваведение бе изградено през 2016 г. пред комплекс "Гербера", собственост на предприемача Георги Чалъмов. Наемател на обекта е фирма "Дирос Трейд". То бе построено в рамките на месец, като междувременно бе унищожена градинката пред блока, край който зеленината и без това е символична. Обитатели на блока в съседство от самото начало протестираха срещу унищожаването на градинката, но без последствия. Мнозина заподозряха, че инвеститорът се ползва с протекции в районното кметство, общината и РДНСК, които са си затворили очите пред нарушението.

Следващите две години клубът работи на пълни обороти до началото на 2018 година. Живеещите в съседство периодично пускат жалби за шум и нарушаване на нощната тишина, но без сериозни последствия. През януари обаче в жилищния квартал  е проведена масирана акция в заведенията, в които има изградени незаконни „пушални” и 8 от тях получават заповеди да бъдат съборени. Всички те са изградени на общинска земя. Според запознати акцията е следствие на скандал в едно от въпросните заведения, вдигнат от сервитьорка на висш общински служител.  Поставеният от кметството срок за изпълнение е 14 дни, но всеки от собствениците обжалва кметското нареждане. 

Фирма „Дирос” също атакува кметската заповед пред Административен съд. Тя  представя  изработена схема, която е била приета от ЕСУТ при район „Тракия“, за слънцезащитно съоръжение. Но изградената масивна метална конструкция с прозорци, която е близо 300 квадрата , трудно може да бъде наречена слънцезащитно съоръжение.

Издаденото разрешение е за ползване на част от общинския имот и това не е разрешение за поставяне на преместваем обект" е заключението на Административен съд. 

Магистратите са преценили, че собствениците на клуба са изградили метална конструкция, обособена като зала за консумация, върху мястото където според разрешението на общината трябва да има само маси за открито сервиране и "леки преместваеми слънцезащитни устройства с подвижна отваряема конструкция като чадъри, сенници, чийто носещи елементи не са трайно закрепени към  имота". 

Следва обжалване на съдебното решение от „Дирос Треейд” пред по- горна инстанция Върховен Административен съд. Там обаче потвърждават решението.Решението на ВАС е окончателно. Това означава, че ако в едномесечен срок конструкцията не бъде премахната, кметът на района ще трябва да вземе необходимите мерки за събарянето й. 

 

Половин година по –късно обаче в тази насока няма никаква инициатива нито от районния кмет Костадин Димитров, нито от голяма община.

На 28 март 2019 година живеещите в бл. 173 , вх. Д през БГ Домоуправа подават жалба в районното кметство, като за пореден път се оплакват от шума  сигнализират за висока музика, твърдят, че заведението работи след полунощ, въпреки, че няма разрешение за удължено работно време.

Отговорът от районното кметство, подписан от кмета Димитров е драматичен- има издадена заповед за събаряне на „Дестини”, но тя не може да бъде изпълнена, защото … кметството няма пари.

Следва посещение на Инициативния комитет от вход Д при кмета на Тракия, но отговорът отново е същия. Хората недоумяват и то с пълно право- възможно ли е държавна институция да не спазва указанията на най- висшата власт в държавата – съда?

Наистина ли обаче това е причината или кучето е заровено другаде? Отговорът вероятно се крие в самия наемател на въпросното заведение. Единият от собствениците на фирма „Дирос Трейд” ООД е пловдивчанина Динко Миленчев. Той е собственик на веригата казина „Империя” , а от миналата година е и собственик на футболен клуб „Спартак Пловдив 1947” , за който много пловдивчани си спомнят с носталгия.

Динко Миленчев декларира сериозни планове  за възраждането на клуба. Първата крачка ще е взимането на стадион "Тодор Диев на концесия. Там  той планира да инвестира около 3 милиона лева, като предвижда  реконструкция на централния терен, трибуни за 5 000 зрители, осветление и ремонт на сградата.

В плановете на Миленчев влиза още изграждането на два изкуствени терена зад вратите, за да се осигурят добри условия за тренировките на децата, тъй като в момента в школата тренират около 200 деца.  В момента в общината се подготвят документите за концесията като общата сума на инвестицията на хазартния бос се очаква да надхвърли 10 милиона лева.

Очевидно причината да се  пренебрегва решението на ВАС, е нежеланието на Общината да се конфронтира с благодетеля на „гладиаторите”. 

Подобен  двоен стандарт обаче в никакъв случай не говори добре за хората, които управляват града и от които се очаква да прилагат законите.  Защото дали решението е за събаряне на незаконни ромски къщи или луксозен клуб,  законът е еднакъв за всички. Или поне би трябвало.

 „Премиерът Борисов спаси парка в Кършияка от застрояване. Но трябва ли всеки казус да бъде разрешаван лично от него?  И то при положение, че има съдебно решение.  Това , че някой е заможен поставя ли го над закона?” питат живеещите в бл. 173.  Напълно основателно!

TrafficNews се свърза с Миленчев по телефона, за да го пита смята ли да изпълни решението на съда. Той обясни, че шофира и  не може да говори, за да не бъде глобен от полицията. Обеща да върне разговора, но така им не го направи. Ако на по-късен етап реши да го направи, TrafficNews ще му предостави тази възможност.