Денонощно на тротоара на бул. Найчо Цанов" №8 (след кръстовището на Сточна гара) има спрени коли. Вчера на същото място шофьор с бургаска регистрация буквално затвори целия тротоар. Няма минаване! Потърсихме Общинска охрана, а оттам ни заявиха, че на ТОВА място им е забранено да ходят и да правят актове...

Това сигнализира читател на TrafficNews.bg, искрено учуден как е възможно законът да се заобикаля точно от тези, които са призвани да следят за спазването му, кой и с какви правомощия е казал на общинска охрана да не пише глоби?

Репортер на TrafficNews.bg също остана учуден от подобно поведение и потърси Общинска охрана. И сигнализира (като гражданин!) за неправилно паркирани автомобили на тротоара на "Н. Цанов". Отговорът от отсрещната страна беше: "Да, знаем го това, бул. "Найчо Цанов" №8, само че имаме забрана да ходим там и да пишем актове. Някакви ГОЛЕМЦИ са се обадили... Питайте шефовете ни, ние просто изпълняваме." 

Свързахме се с директора на Общинска охрана Александър Стайков, който категорично отрече да има заповед за неглобяване на неправилно паркирали автомобили по тротоара на бул. "Н. Цанов". И обеща да направи проверка. След като тя беше извършена, той ни се обади и поясни, че преди две седмици на същото място е имало ремонтни дейности, които са били в рамките на 2 – 3 дни и заради които на служителите на предприятието им е било разпоредено да не пишат фишове за глоби. Сега вече няма никакво основание това да не се случва и той е изпратил два екипа на мястото, които да си свършат работата.

Малко след нашия разговор наистина се появиха и първите лепнати фишове на три автомобила, два от които бяха преместени от собствениците си.

Но… почти веднага след това ни се обади наш читател, който ни разказа следното:

„Пристигнаха четирима служители от Общинска охрана, които ме обградиха, а единият от тях започна да скача срещу мен и да крещи: Ти ли звъня по телефона, искам да знам кой е звънял и ще видим какво ще стане!... След което започна да диктува номера на телефона на неизвестно лице, както се вижда на снимката”:

За улеснение на служителя на общинското предприятие ще го информираме, че имаме и други сигнали за безобразното паркиране на тротоара на бул. "Найчо Цанов" №8. Единият от тях е също от вчера - този път от майка с дете, която е била принудена да слезе на булеварда с количката, за да успее някак си да се придвижи. Жената се е опитала да извика "паяк", но на посочения телефон в интернет не отговарял никой.

Така че ще си позволим един съвет към хората с униформа: по-добре съсредоточете усилията си в свършване на работата си, за която ви се плаща, отколкото да търсите "виновници" за неуюта си, които да заплашвате...

Също така е редно да припомним, че Пътна полиция и служителите на районните управления имат правомощия да глобяват водачите, които нарушават Закона за движение по пътищата и общинските наредби.