29-годишният Валентин, скитащ се из улиците на Пловдив вече 10 години, вдигна накрак полиция и Бърза помощ. Минути след 17 часа на обичайното място, където младият мъж може да бъде забелязан, са се отзовали линейка и екип от полицията. Към спешен телефон 112 е бил подаден сигнал, че Вальо е в безпомощно състояние.

Оказало се, че бездомникът просто е употребил значително количество алкохол и е заспал. Наш репортер също посети Валентин.

„Попитаха ме, искам ли да ме закарат някъде, ноаз отказах. Тук ми е добре. Лекарите ме прегледаха, казах им, че съм добре. Викнали ги, защото съм пиел алкохол. Така се топля”, каза 29-годишният мъж.

Припомняме, че Валентин Гундев вече 10 години се скита по улиците на Пловдив. Без дом, без препитание и по неговите думи без документи. Роден е в Русия, но когато е бил на 4 години, пристига в България с баща си. От тогава той не фигурира в регистрите. На 19 години напуснал дома си след множество скандали с баща си, който пиел много. 

Бездомникът Валентин, скитащ се 10 години из Пловдив, системно бягал от социалнитеОще преди 15 години той е имал шанс да се сдобие с документи, но баща му не задействал процедурата

И тази вечер, в силния дъжд и ниски температури, Вальо е на пейката, намираща се на булевард „Източен”. Той има навес, измайсторен от съвестни пловдивчани, решили да му помогнат дори и с малко.

„Миналата седмица ме валя дъждът, бях мокър. Хората ме видяха и ми дадоха найлони. Преди дни пък един човек донесе чували и пластмасови тръби, сглоби ги и ми направи палатка. Иначе пак щях да съм на дъжда”, разказа още Гундев.

Той за пореден път заяви, че не иска да се върне в приюта. Причината – чувствал се като в затвор.

А на въпрос на наш репортер, какво ще прави и къде ще отиде, когато завали сняг и температурите паднат под нулата, той отговори лаконично: „Отново тук”.

Историята на Валентин Гундев трогна мнозина пловдивчани. С нас се свързаха хора, готови да помогнат на 29-годишния мъж. Получихме и уверението от отдел „Социално подпомагане”, че спрямо младия мъж ще бъдат взети всички мерки и ще му бъде съдействано да получи документи.

Вальо обаче не пое протегнатата ръка, а продължи да живее на улицата – мръсен, скъсан и без работа.

Още за историята на 29-годишния Валентин може да видите ТУК:

29-годишният Валентин – от 10 години по улиците на Пловдив без ЕГН и без домМладият мъж напуснал дома си след серия скандали с баща си

Близки на скитника Валентин: Опитвали сме се да му помогнем, намерихме му и работа, но той бягашеПловдивчанка помагала на семейството му, бащата - пиел и биел наред

Пловдивчани помагат на бездомника Валентин, той изпива парите! Младият мъж избягал от приютаВ стаята не ми беше добре. Едно легло, диван и четири стени – еднообразие, каза пред наш репотер Вальо