Близки, приятели и съседи на 29-годишния Валентин, скитащ се из улиците на Пловдив вече 10 години, от години са се опитвали да му помагат, но той е отказвал. Предлагана му е била работа и подслон, но младият мъж е бягал веднага щом получавал възнаграждение.  В редакцията на TrafficNews пристигат все повече истории и разкрития за бездомника, взривил социалните мрежи.

Припомняме, че Валентин Гундев вече 10 години се скита по улиците на Пловдив. Без дом, без препитание и по неговите думи без документи. Роден е в Русия, но когато е бил на 4 години пристига в България с баща си. От тогава той не фигурира в регистрите. На 19 години напуснал дома си след множество скандали с баща си, който пиел много. 

29-годишният Валентин – от 10 години по улиците на Пловдив без ЕГН и без домМладият мъж напуснал дома си след серия скандали с баща си

Приятели на младия мъж споделиха, че един ден той просто е станал „странен”. Бил добър и прилежен ученик, мълчалив, но без никакви признаци за психическо разстройство. Изведнъж той се променил и един ден изчезнал.

Още интересни факти бяха получени от бивша съседка на Валентин и баща му. През 2005 година те са живеели в малко помещение на приземния етаж на стара сграда, намираща се на ъгъла между улиците „Войнишка слава” и „Георги Измирлиев”.

„Вальо, баща му и още една жена, която не бе майката на момчето, живееха заедно. Нямаха баня и тоалетна. Ползваха санитарното помещение на една баба, живееща в горния апартамент. Бащата на Валентин работеше в строителството, но каквото изкараше като пари, всичко изпиваше. Ставала съм свидетелка на побой от страна на баща му към жената, с която живееше. Момчето беше много кротко, възпитано и мило. Помагала съм му с каквото мога. Давах му да събира старите железа в двора, да ги връща за скрап, а парите оставаха за него. Давах му и отгоре някой лев. Още тогава беше мързелив. Гледаше по най-бързия начин да претупа работата и да вземе парите”, споделя пловдивчанката.

През 2006 година семейството напуска приземния етаж и от тогава читателката ни не ги е виждала. Така до преди две-три години, когато засича Вальо на центъра.

„Беше мръсен и просеше. Веднага го познах. Дадох му стотинки, след това му занесох дрехи. Помня, че дори не каза „Благодаря”. Попитах го защо не работи, а той само каза „аз си обикалям само”. Не споделяше нищо около съдбата му. Научих, че жената, с която са живеели е починала в пожар, но надали тази история е истина. Според мен много тежко е преживял пиянството на баща му и вечните скандали”, допълва жената.

Наш репортер направи запитване до пловдивската полиция, относно казуса на Валентин с липсата на документи. От сектор „Миграция” към ОД на МВР – Пловдив заявиха, че на Гундев може да му бъде оказано съдействие, ако пожелае. С акта му за раждане органите на реда могат да направят запитване до консулството на Русия, а след това на Валентин да му бъде издаден документ за пребиваване у нас. В последствие може да се престъпи и към процедура по придобиване на българско гражданство. Условието обаче е младият мъж сам да прояви инициатива.

От „Социално подпомагане” също работят с 29-годишния бездомник. Той е бил настаняван и преди в общинския приют, но той оставал там само за два-три дни. Както TrafficNews съобщи, последно е бил прибран в центъра за временно настаняване на 22 август. Осигурена му е била храна, дрехи и подслон. Там прекарал няколко дни и пак избягал.

Часове след публикацията ни, пловдивчанин разказа, че е виждал Валентин пред приюта.

„Не иска да се къпе, не говори с никого. От хората научих, че вече е разговаряно с брат му, който ще си пристигне в България скоро. Валентин има и баба, която е готова да му помогне. Направен е опит да се изкарат документи, лична карта, паспорт, но когато се стигне до процедурата в полицията, Валентин бяга”, пише до редакцията ни пловдивчанинът.

Бездомникът Валентин, скитащ се 10 години из Пловдив, системно бягал от социалнитеОще преди 15 години той е имал шанс да се сдобие с документи, но баща му не задействал процедурата