29-годишният Валентин вече 10 години се скита по улиците на Пловдив. Без дом,без препитание и по неговите думи без документи. От дни неговите снимки, придружени с апел за помощ, лавинообразно заливат социалните мрежи. 

Пловдивчанка споделя, че момчето всеки ден е на пейката близо до кръстовището между булевард „Източен” и улица „Богомил”. Със скъсани дрехи, без обувки и без храна. През нощта, въпросната пейка се превръща в негово легло.  Жената споделя, че младият мъж няма документи за самоличност, което е огромна спънка същият да си намери работа и подслон. 

Наш екип успя да намери бездомникът. Той се казва Валентин Гундев, на 29-години. До преди 10 години е живеел с баща си, а сега се скита по пловдивските улици. 

„Роден съм в Русия. Когато съм бил на 3-4 години майка ми е починала, а баща ми и аз сме се прибрали в България. Пътуването е било нелегално, така ми е казвал баща ми. Учил съм до 8 клас, не знам как, защото нямам акт за раждане и паспорт. Нямам ЕГН, не знам кога съм роден – дата и месец. Знам само на колко съм години”, разказва Валентин.

Той споделя, че на 19 години напуснал дома си след множество скандали с баща си, защото пиел много. След няколко чаши агресивен и винаги следвал скандал.

„От 10 години не съм го виждал. Не знам дали е жив, къде е. Последно живеехме на улица „Васил Соколов”. В началото, след като избягах, си наех квартира. По цял ден ходих по улиците, нищо не правех.  В един момент просто не се прибирах в квартирата. Хареса ми свободата. Не мога да живея затворен. Не работя в момента, събирам вехтории от контейнерите за смет”, разказва още 29-годишния мъж. 

Пред наш репортер Валентин обаче споделя, че му е била предлагана помощ, но той не е искал.

„Не мога да живея затворен между четири стени. Не искам и да работя, защото на улицата нямам ангажимент, не съм подчинен на никого”, казва Валентин.

Видимо младият мъж изглежда добре, без признаци за физически или психически отклонения.  Той обаче  е резервиран и неприказлив. Причина за това са многото нападки и обиди, които е понесъл.

„Обиждали са ме, че съм клошар, бездомник, дори са ме наричали циганин. Били са ме без причина, само защото съм скитник. Хората ме гледат с презрение, но съм свикнал”.

Признава, че пуши и консумира алкохол, но за наркотиците е категоричен, че не употребява.

„Намирал съм наркотици по кошчетата, но не се изкушавам. Прося за цигари от хората, пуша фасове, пия ако някой ми подаде. През зимата спя където намеря – отворени изби, изоставени сгради, гаражи, а понякога навън”, допълва бездомника. На въпрос от наш екип, как и по какъв начин можем да му помогнем той заяви: „Трябват ми пари. Нищо друго не искам”.

Наш репортер тръгна по стъпките на Валентин. Започнахме от началото на историята му, а именно, къде е живеел.

Оказа се, че на посочения от него адрес – улица „Васил Соколов” N 8, няма къща. На локацията има складова база, а в съседната жилищна сграда не са чували за подобен мъж, нито за баща му.

Направихме справка на трите имана на младия мъж. Оказа се, че същият има профил във Фейсбук, като последната му публикация е била през март 2014 година, както и снимките са от този период.

Пред наш репортер Валентин заяви, че няма роднини и близки, освен баща му. Това е поредната лъжа. Гундев всъщност има по-голям брат, който живее в чужбина.  

Каква всъщност е историята на Валентин? Има ли единен граждански номер, как и къде е живял в действителност,  предстои да разберем.

 Ако имате повече информация за Валентин, може да ни пишете във Фейсбук страницата ни, на емайл: redaktor@trafficnews.bg или да ни потърсите на телефон: 070010248. 

 

Очаквайте подробности!