29-годишният Валентин, скитащ се вече 10 години по улиците на Пловдив, сам е напускал приютите. Той е получавал помощ от отдел „Социално подпомагане”, но не се е възползвал от подадената му ръка.  Само преди по-малко от месец, Валентин отново е бил настанен в социален дом, но е избягал след няколко дни.

Припомняме, че 29-годишният Валентин вече 10 години се скита по улиците на Пловдив. Без дом, без препитание и по неговите думи без документи. Роден е в Русия, но когато е бил на 4 години пристига в България с баща си. От тогава той не фигурира в регистрите. На 19 години напуснал дома си след множество скандали с баща си, който пиел много. 

29-годишният Валентин – от 10 години по улиците на Пловдив без ЕГН и без домМладият мъж напуснал дома си след серия скандали с баща си 

От 22 август Валентин Гундев е бил настанен в Общинският център за временно настаняване. Осигурена му е била храна, дрехи и подслон. 29-годишният мъж обаче изкарал в предоставеното му жилище само няколко дни.

Той предпочел улицата и просията.

„Идва, за да яде. Понякога преспива в центъра, но след това пак изчезва. При нас може да остане три месеца, а след това ще бъде настанен в новооткрития кризисен център в Пловдив. С него ще работят психолози и социален работни”, заяви Георги Титюков, заместник-кмет по Социалните дейности.

Той заяви, че младият мъж, ако сам прояви желание и воля, може да бъде записан на преквалифицирани курсове и ще има шанс да му бъде намерена работа.

„Ще бъде записан в Бюрото по труда и ще му бъде съдействано за намиране на работа. Що се отнася до документите за самоличност – отново по негово желание от отдел „Социално подпомагане” ще се задвижи процедура за издаване на документи. Той е чужд гражданин, но това не е пречка за работа, курсове и настаняване в центъра”, допълва Титюков.

Казусът на Валентин ще бъде прехвърлен и към компетенцията на МВР. Органите на реда ще се свържат с мигрантските власти, които ще съдействат за издаването на документите на младия мъж.

Топката сега е в ръцете на Гундев. Само с негово съгласие, желание и воля, животът му може да тръгне в правилната посока и историята му да завърши с хепи енд.

След публикацията на TrafficNews, в която ви разказахме за Валентин, в редакцията ни постъпиха редица желания за съдействие, но и коментари, че всъщност Гундев лъже за съдбата му.

Пловдивчанин разказа, че от дълго време познава Валентин. 29-годишният мъж се скита по улиците, често в нетрезво състояние.

„Хора от квартала му съдействаха с дрехи и обувки. Намерихме му работа, но на третия ден, след като получи някакви пари, той изчезна. Преди време предизвика пожар в съборетината, в която живееше. Тогава беше пиян. Той не иска работа, не иска храна, а само пари, за да си купува алкохол”, разказва читателят ни.

Други пък споделят, че всъщност мъжа е излъгал и за това, че не знае къде е баща му. Той живеел с него, както и половинката на по-възрастния Гундев. Карали са се постоянно заради алкохол и цигари.

Наш репортер се свърза с брата на Валентин.

„Скоро научих къде е. Аз не познавам баща ни. Той е бил женен за майка ми, преди да замине за Русия. Бил съм малък, когато ни е оставил. Преди 15 години научих, че имам брат – Валентин. Комуникирахме, но само чрез мейли. Не сме се виждали, защото съм в Америка. Преди дни, от социалните мрежи разбрах, че брат ми се скита по улиците. Не вярвам баща ни да му помогне за документите, надали знае дори къде е актът му за раждане”, заявява Румен.

Мъжът всячески е искал да помогне на роднината си, но 29-годишният мъж не е искал съдействие.

Приятели и бивши съученици също се свързаха с нас. Те разказаха, че още в основното училище – „Кочо Честименски” е имало проблеми с документите.

„Тогава дори бе направен репортаж по националната медия за Вальо. Тогава бе шести клас.  Всички институции откликнаха на Вальо, но баща му не се трогна. Бе поканен от службата по граждански вписвания, за да задвижат процедурата по придобиване на българско гражданство и съответно да му бъдат съставени документи”, споделя бивш съученик на Валентин. Пловдивчанинът допълни, че приятелят му е била нормално хлапе, учинолюбиво и кротко. След седми клас обаче така и не го видял повече.

В момента Валентин Гундев отново може да бъде намерен на онази пейка, близо до кръстовището между булевард „Източен” и улица „Богомил”. През деня търси нещо ценно в кошчетата за боклук, а вечер спи под открито небе, макар да има легло и покрив на главата.