29-годишния Валентин, скитащ се из улиците на Пловдив вече 10 години, отказва да се върне в общинския приют за временно настаняване. Преди по-малко от месец той е избягал, а като причина разказа пред наш репортер, че друг бездомник го тормозел.

Припомняме, че Валентин Гундев вече 10 години се скита по улиците на Пловдив. Без дом, без препитание и по неговите думи без документи. Роден е в Русия, но когато е бил на 4 години пристига в България с баща си. От тогава той не фигурира в регистрите. На 19 години напуснал дома си след множество скандали с баща си, който пиел много. 

Екип на TrafficNews отново посети Гундев, който пребивава на пейка до стадион Христо Ботев на булевард „Източен”, след сигнал на пловдивчани, че 29-годшният мъж отново спи на открито. По данни на отдел „Социално подпомагане – Пловдив”, Вальо е настанен в приюта на 22 август. Той обаче от дни не се е прибирал там.

На въпрос от страна на наш репортер защо не е в осигурения му дом, 29-годишният пловдивчанин се оправда, че е бил тормозен.

„Има един там дето ме тормозеше. Една вечер бях пред приюта. Бяха се събрали няколко души, аз бях в страни и не говорих. Този мъж ме погледна и ми каза”Изчезвай”. Аз си тръгнах и не се върнах. В стаята не ми беше добре. Едно легло, диван и четири стени – еднообразие”, каза Валентин. Младият мъж не иска да посети и полицията, за да се сдобие с документ за самоличност.

„Толкова години чакам и нищо не стана. Не ми се чака още толкова, до тогава няма да съм жив. Нямам вече надежда”, каза Валентин, макар да му е предлагана помощ около сдобиването му с документи.

„Ще си остана тук на пейката. Когато стане студено ще се принеса в изоставените складове до Сточна гара. Работа не искам, само пари. Няма да се върна в приюта, в полицията няма да отида”, категорично заяви 29-годишният Вальо.

С нас се свърза пловдивчанка, която е прочела съдбата на Валентин. Тя му занесла пълна торба с дрехи и три чифта обувки.

„Аз и още един мъж се притекохме на помощ. Занесох му три чифта обувки, а господинът дрехи. Казах му, да се върне в приюта, да се изкъпе и приведе в приличен вид. Да се облече с новите дрехи и да се обуе. Точно след 2 часа чантите ги нямаше, Валентин беше на пейката отново с торби на краката и скъсани дрехи, а до него бяха подредени 3 бутилки бира. На въпроса къде са дрехите, той заяви, че не му стават, били вълнени, а обувките му стягат”, разказва пловдивчанката.

Наши читатели, които също са били готови да подадат ръка на Вальо, споделиха, че младият мъж отказвал храна, вода и дрехи, а искал само пари. Пари, с които да си закупи алкохол.

„Дрехите му, вида му и найлоните по краката са нарочно, за да буди съжаление. Хората му съчувстват, дават му пари, но той изпива всичко. Преди дни му купих сандвич и вода. Каза, че не е ял от два дена, но тези думи ги пробутва на всеки, за да се сдобие със стотинки”, каза жител на района, където Вальо пребивава.

Близки на скитника Валентин: Опитвали сме се да му помогнем, намерихме му и работа, но той бягашеПловдивчанка помагала на семейството му, бащата - пиел и биел наред