Близо 100 деца в най-голямата ромска махала у нас – Столипиново не знаят и една дума на български. Те не могат да пишат, да говорят или да разбират официалния език у нас. С тях работят специално назначени учители.

Още в началото на учебната година е проведена анкета, след която е установена липсата на грамотност у децата. Те са разпределени в 4 групи в двете училища в Столипиново.

Заниманията се провеждат по интерактивен метод – игри, песни, рисуване, дори посещаване на театър и мюзикъл.

„Макар за кратко време, напредъкът е голям. Децата започнаха да разбират, малко по-малко да говорят.  Това са така наречените "меки мерки", насочени към сетивността на подрастващите ромчета”, коментира Стефка Симеонова, началник отдел образование към район „Източен”.

Всичко това е част от проекта "Всички заедно за по-добро образование и здраве". Той се реализира с швейцарски пари на стойност близо 1,1 млн. лева.

Освен обучение по български, децата от махалата посещават и спортни занимания, като най-предпочитано сред момиченцата е художествена гимнастика. С тях работят допълнително ангажирани учители по физическо.

През последните години се забелязва и тенденция за по-малко отпаднали от училище деца.

„1 от 10 деца са отпаднали, като 90% от тях са заминали с родителите си за чужбина. Другите деца пък не ги пускат родителите защото може да ги откраднат”, коментираха ръководителите на проекта.

Проектът е по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и другите уязвими групи” на Българо-швейцарска програма за сътрудничество и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на Столипиново, както и в град Куклен.

Както TrafficNews.bg съобщи по програмата до края на месец май се очаква да приключи изграждането на здравен център в двора на поликлиниката. Всичките 5 кабинета ще бъдат оборудвани с техника. В него ще работят педиатър, общопрактикуващ лекар и акушер-гинеколог. Строежът е на финалната права, като за изграждането на центъра са вложени 430 хиляди лева. 

Освен здравните кабинети, в ромския квартал ще се изградят две детски площадки в детска градина „Лилия”, както и образователен център в двете училища „Найден Геров” и „Кирил Нектариев”.

Още по темата ТУК