Двукратният шампион в маратон Пловдив – 42-годишният италианец с марокански паспорт Ахмед Насеф заяви, че е доволен от победата си, но не е бил особено затруднен. Ето какво каза Насеф специално за TrafficNews.bg:

- Поздравления, тази година по-лесно ли ти беше, при положение, че подобри времето си с 6 минути в сравнение с миналата?

Маратона си е маратон, но не ми е било много трудно. Все пак тази година имаше повече конкуренция и по-силни атлети.  Кенийците обаче тренират колкото мен, така че успях да се справя.

- Какво мислиш за трасето и организацията на състезанието?

Всъщност промените в трасето бяха причина за по-бързото ми време. Сега трудният участък в Стария град бе изтеглен в началото, а миналата година бе в края, когато състезателите са уморени. А този участък е труден и стръмен.

- Харесва ли ти Пловдив, би ли участвал и догодина?

Пловдив е много красив град и ако всички си сътрудничат могат да направят маратон на световно ниво – като тези в Китай, които са уникални. Защото  тук трасето е една цяла обиколка, много е красиво и има какво да се види. За догодина – не зная. Зависи от програмата ми. Рано е да се каже.

- Ти си от Мароко, как се озова в Италия?

Отидох там да работя, но от 2001 г. започнах да се занимавам с атлетика и останах там.

- Кои са постиженията ти, които най-много цениш в маратона?

Имам класирания сред първите 10 на най-големите маратони в света, през 2013 г. в Сантяго станах трети. Сега в Рим се класирах 7-ми. Също така съм шампион на Италия за миналата година.

- Докога смяташ да се състезаваш?

Ако тренирам добре имам още поне 5 години на високо ниво.