Григор Димитров продължава да ниже победа след победа. Той преодоля първия кръг на турнира в Ротердам след успех срещу труден съперник. Първата ни ракета спечели с 6:7(4), 6:2, 6:4 срещу Миша Зверев от Германия и ще се изправи срещу Денис Истомин от Узбекистан във втория кръг.

За Григор това е пета поредна победа след титлата му в София и 15-а от първите му 16 мача за 2017 година. 

Григор започна отлично двубоя, но на моменти Зверев успяваше да вкара много дълбоки ретури и да затрудни българина. Така още в първия гейм германецът успя да стигне до равенство от 40:0. Димитров, който се намира във великолепна форма, не допусна да се стигне до възможност за пробив.

Миша отново разчиташе на агресивна игра и чести излизания на мрежата. В началото на срещата той взимаше малко по-лесно подаванията си. Началният удар на Григор обаче ставаше все по-ефективен. Първата ни ракета имаше шанс да стигне до сериозен аванс в шестия гейм. Той си спечели три възможности за пробив, но германецът успя да се измъкне, като при последната бързото му излизане на мрежата след добър сервис бе успешно.

След този момент и двамата бяха стабилни в геймовете, в които сервираха. При 6:5 за българина той стигна до равенство, но до пробив не се стигна и сетът трябваше да бъде решен в тайбрек. Зверев успя първи да стигне до минипробив, а двойна грешка на Григор усложни още повече ситуацията и той губеше с 1:5. Димитров успя да спечели три поредни точки, но поредното излизане на мрежата на съперника доведе нещата до 6:4 и два сетбола, като се възползва от първия.

Това е първи загубен сет за българина след три поредни двусетови победи. Роденият в Москва тенисист продължи да бъде стабилен при своя начален удар и във втория сет. Това обаче приключи в петия гейм, когато първата ни ракета стигна до пробив на нула. Той се възползва от вторите сервиси на съперника и след великолепни ретури го наказа. Германецът излизаше на мрежата и на втори сервис, но Григор знаеше как да го преодолее и завърши гейма с директна точка от ретур.

Полуфиналистът от Australian Open продължи с отличната си игра и стигна до нов шанс за пробив в седмия гейм, като отново директна точка от ретур от бекхенд приключи гейма и той поведе с 5:2, а малко по-късно приключи сета след 28 минути игра.

Зверев стигна до първия си шанс за пробив в мача в четвъртия гейм на третия сет. Отлична атака на Димитров доведе до равенство, а малко по-късно той приключи гейма в своя ползва след ас. След този важен момент Григор отново натисна с ретура и стигна до пробив на нула, повеждайки с 3:2.

В следващия гейм обаче германецът се възползва от липсата на първи сервис при съперника. Той вкара няколко много дълбоки ретура и стигна до 3 поредни възможности за пробив. Най-добрият ни тенисист се справи, като имаше и малко късмет, тъй като при последната топката се удари в мрежата и не остави шансове на Миша. Отличен ретур доведе до нов брейк пойнт, но и той не бе реализиран. Ситуацията се повтори след страхотно воле на Зверев и този път се стигна до пробив.

29-годишният Зверев, който е 34-и в световната ранглиста, бе една от сензациите на Откритото първенство на Австралия, след като острани номер 1 в света Анди Мъри на осминафиналите. 

Именно в Ротердам Григор прикова вниманието на света към себе си през 2009 г., когато победи Томаш Бердих и изигра оспорван трисетов мач срещу Рафаел Надал. През 2013 г. пък достигна до полуфиналите, което е най-доброто му постижение на турнира.