Специализираното звено „Антикорупция“ - СГП повдигна обвинение на кмета на район "Западен"  Димитър Колев за престъпление по служба във връзка с досъдебното производство на строителството на зоопарка.  Това е станало като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това, а именно:

1. Без Район „Западен“ да е страна по Договор за строителство, сключен между Възложителя - Община Пловдив и Изпълнителя - „Запрянови 03“ ООД с предмет строително – монтажни работи на обект „Реконструкция и модернизация на „Зоокът” – гр. Пловдив”;

2. Без Район „Западен“ да е Възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от ЗУТ. Възложител е собственикът на имота, лицето, на което е учредено право на строеж в чужд имот, и лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на закон. Възложителят или упълномощено от него лице осигурява всичко необходимо за започване на строителството;

3. Без Район „Западен“ да има качеството на участник в процеса на строителството по смисъла на чл.160 от ЗУТ. Участници в процеса на строителството са възложителят, строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване. Взаимоотношенията между участниците в строителството се уреждат с писмени договори.  

Колев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Досъдебното производство по случая е образувано на 03 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура–Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Процесуално-следствените действия продължават. От Община Пловдив коментираха, че оказват пълно съдействие на разследващите.