Учени и студенти от филиала на Техническия университет в Пловдив за първи път разработват интелигентни роботи. Посредством вградени сензори иновативните машини ще могат да вземат решения и да предприемат конкретни действия, съобразявайки се със заобикалящата ги среда, съобщава БНТ.

 Вграждането на изкуствен интелект в роботите цели машините да могат да извършват дейности, които досега са изпълнявани от хора. "Роботите са много интересен обект, който можем да тестваме, да изследваме алгоритми, поведения", разказва проф. Андон Топалов, катедра „Системи за управление“ на Технически университет – Пловдив.

 Учените работят в няколко направления. Целта при въздушните роботи е да се осигури автоматично управление на полета. "Като излети дронът, той има поставена задача да отиде до дадена цел, заобикаляйки непредвидими препятствия, без да влиза в колизии, и да пристигне в определената зона", уточнява Топалов.

Някои от машините могат да бъдат насочвани и от жестове - като роботът на Мариан, който може да отстранява препятствия, повдигайки обекти. "Неговото управление може да бъде предварително определено чрез програма или да работи в реално време, посредством сензори за движение", казва Мариан Мермерян, студент в Технически университет – Пловдив. Машините могат да откриват и замърсени области.

 Васил Попов, докторант в Технически университет – Пловдив пък допълва: "В лабораторията има едно замърсено петно, което трябва да бъде проследено от робота и следователно да се изработи някакво поведение". В момента Васил се занимава с инсталацията на лазерен далекомер върху мобилен робот. "Целта е да се направи една карта на стаята и по този начин да се отработи поведение", допълва докторантът.

 Работата на учените продължава в посока за първи път човек и робот да се трудят един до друг и да споделят обща среда. Човек може да отмести робота, ако му пречи, но след това машината ще продължи по пътя си, за да довърши възложената ѝ задача.