Тази сутрин екипи на Пожарна безопасност и защита на населението са премахнали огромни късове лед от покрива на кооперация на Главната улица в близост до Община Пловдив. От Общината съобщават, че на 3-4 места по Главната има опасни висулки и голямо количество сняг по покривите. Те обаче вече били обезопасени с ленти.

Призовават се гражданите да внимават и да не се придвижват прекалено близо до сградите поради опасност от падане на ледени късове.

„Припомняме, че ангажимент на домоуправителите и на собствениците е да следят за образуването на ледени висулки от покривите на жилищни сгради. Първата стъпка, която те трябва да предприемат в подобни случаи, е да обезопасят периметъра около опасния участък и той да бъде недостъпен за пешеходци", заяви заместник-кметът Златин Велев.

Ако гражданите не могат собственоръчно да премахнат снега през прозорец или тераса, то те трябва да се обадят на телефон 112. В тази връзки служители на Пловдивския общински инспекторат и Общинска охрана издирват собственици, като ги приканват да изпълняват своите задължения.

Екип на ПБЗН се отзовава и на сигнали за премахване на ледени късове и сняг от покривите на училищата в града.

Същевременно наш читател ни съобщи, че от сграда на булевард „Цар Борис III Обединител” № 138 пада не само сняг, но и керемиди. Мъжът твърди, че от телефона за спешни случаи му отказали да поемат ангажимент, тъй като сградата била частна собственост. Мъжът посочва, че оттам минават стотици хора всеки ден.

От Общината съобщават, че ако граждани забележат опасно надвиснали ледени висулки, могат да сигнализират на телефон на дежурния служител в Община Пловдив – 032/656 785.

Опасната сграда на булевард "Цар Борис III Обединител":