„Трябва да осъзнаем, че докато здравеопазването и образованието не станат приоритет на управляващите, а не строенето на магистрали, по които скоро няма да има кой да се движи, държавата ще върви назад”, казва д-р Любомир Паунов, който е кандидат за народен представител от БСП за България в Пловдив град.  Младият лекар е под номер 5 в листата на социалистите в града.

Д-р Любомир Паунов е трето поколение лекар. На 28 години е. Завършва Медицински университет – Пловдив  с отличен успех, а  през 2013 година започва работа във Втора хирургична клиника  на УМБАЛ „Св. Георги”, където е асистент.

През 2016 година завършва и магистратура по Здравен мениджмънт с пълно отличие.  Има 26 публикации  и 18 участия в научни конгреси, конференции и форуми. Той е член на БСП от навършването си пълнолетие, като през годините е минал през различни ръководни постове, а в момента е член на Националният съвет  на социалистите.

Младият хирург обръща внимание, че  средствата за здраве на година, които се отделят от семейство в САЩ са около 15 000лв, а в Европа средният размер е около 6000 лева. В България тази сума е едва  500 лева. Цифрите в бюджета също говорят за пренебрегване на здравеопазването. Ние отделяме за здраве около 4% от БВП, за Европа този процент е 8, а за САЩ – 18.

„Какво виждаме в същото време?  В България има над 400 болници, а за сравнение в Германия,  за 90 милиона население,  те са около 2000. Само частните болници у нас са над 100. В Холандия и Белгия, където населението  е дори двойно на България , болниците са под 100! Поради този факт, трябва да се въведе ясен и точен стандарт и критерий за регистриране на лечебно заведение”,смята д-р Паунов.

Освен приоритет на младия хирург е задържането на кадрите от медицината в страната, а сред останалите важни въпроси в тази сфера са:

- Активното участие и на лекарите и на пациентите в дебата за здравната реформа и възстановяване доверието между тях

- Ясни критерии и точни стандарти в създаването на нови здравни заведения.

 - Облекчения при специализациите на новозавършилите лекари и осигуряване на среда, която да задържи младите медици в България

- Справедливо разпределение на финансирането между първичната, болничната и доболничната помощ 

„Можем да следваме много добри модели от водещите европейски страни. По този начин ще спрем източването и преразходът на Здравната каса“, продължава младият лекар и дава за пример Германия. Там парите за изследвания са при лекарите и те заплащат за най-честите и евтини изследвания в клиничната лаборатория  и образната диагностика, а скъпо-струващите и високо-специализираните се финансират директно от Здравната каса. По този начин ще има по-строг контрол на разходите", твърди младият хирург, който е кандидат за народен представител от Пловдив.  

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!