Три големи научни форума се провеждат едновременно в Медицински университет-Пловдив – „Дни на медицинската наука“, „Наука и младост“ и „Наука и практика – ръка за ръка“.

Студенти, докторанти, млади учени, доценти и професори ще покажат научния си капацитет и своето професионално развитие и така ще затвърдят авторитета на Университета ни като водещ в научноизследователската дейност.

„Представените вътреуниверситетски проекти в настоящото издание на „Дни на медицинската наука“, финансирани след класиране в проектните сесии, са още едно доказателство за успешното осъществяване на колаборация и интердисциплинарност между предклиничните и клиничните катедри и за постигането на значими научни резултати и приноси на различни структури, което е тенденция за МУ-Пловдив“, заяви зам.-ректорът по научноизследователска дейност проф. д-р Благой Маринов. 

Той е убеден, че споделянето на идеи, различни мнения и разработки по значими въпроси ще стимулира любознателност и стремеж към знание.

Още вижте във видеото: 

През уикенда продължава конференцията "Наука и Младост". Тя е организирана от университетското Младежко Научно Дружество "Асклепий", под егидата на ректора проф. д-р Мариана Мурджева. 

„Изданието тази година е с международно участие, което е признание за професионализъм, актуалност и значимост на форума. Академичното ръководство на Медицински университет – Пловдив винаги е подкрепяло и насърчавало съзидателното начало.“, каза още проф. д-р Благой Маринов. 

В рамките на форума студенти, докторанти и млади учени ще имат възможност да покажат своето развитие в областта на медицината, денталната медицина, фармацията, общественото здраве, здравния мениджмънт, сестринските грижи и здравните грижи.

„Конференцията "Наука и Младост" се оценява високо и е с широка популярност сред академичната медицинска общност, защото се е превърнала в отличителна традиция на нашия университет”, заяви ръководителят на Катедра „Медицинска биология“ проф. д-р Виктория Сарафян. 

Жури ще оценява най-добрите разработки. Те ще бъдат отличени с покана за публикуване в биомедицинското международно списание на МУ - Пловдив - Folia Medica. Награда на ректора на Медицинския университет ще получи най-високо оценената разработка сред класираните на първо място от всяка секция.

За поредна година Факултетът по дентална медицина на МУ-Пловдив и Районната колегия на Български зъболекарски съюз в Пловдив организират съвместно VI-тия Научен конгрес „Наука и практика – ръка за ръка“, който продължава до 23-ти април. Тази година форумът събра изтъкнати дентални специалисти като лектори и презентатори и над 650 регистрирани участници. 

Огромният интерес към трите научни форума показва, че броят на младите хора от МУ-Пловдив, които желаят да се занимават с наука, нараства с всяка изминала година.