Хората, които живеят над седмия етаж, по-често стават жертва на инсулти и инфаркти и като цяло в по-голяма степен са застрашени от сърдечни проблеми.

Това сочи мащабно проучване в Канада, извършено от учени и лекари в клиниката „Сейнт Майкъл” в Торонто.  

За целта са наблюдавани 8000 пациенти, които са хоспитализирани между 2007 и 2012 година. Анализът показа, че процентът на оцеляване след сърдечен удар е по-висок при тези, които са живели на първия и втория етаж, в сравнение с останалите, пише агенция Рамблер.

При жителите на ниските етажи с получен инфаркт в 4,2 на сто от случаите те са спасени.  Сред обитателите на апартаментите до 16 етаж щастлив изход има при 0,9 на сто, докато при тези над 25-ия етаж няма оцелели.

Лекарите обясняват това с факта, че екипът на линейката се нуждае от повече време, за да отиде до пациента, нуждаещ се от спешна помощ. В случай на спиране на сърдечната дейност всеки по-висок етаж намалява шансовете на човек за спасение.

Учените отбелязват също, че колкото по-висока е жилището от повърхността на земята, толкова по-слаб е ефектът от магнитното поле. Някои свързват това с намаляване на имунитета и повишен риск от развитие на заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

Освен това вече се знае как строителният материал, от който са издигнати сградите, влияе върху геомагнитното поле. Бетонът отслабва силата му с 10%, тухлите – със 7%, а дървото – само с 1 процент. Този ефект е вреден най-вече за сърдечносъдовата, нервната и имунната система, защото създава допълнително натоварване върху организм

Засега не ясно дали брокерите на имоти ще се възползват от направеното проучване при предлагането на апартаменти нависоко в останалите от соца комплекси в София, Пловдив и другите големи градове.

В момента жилищата на първия етаж се предлагат по-евтино заради риска от набези на квартирни апаши, по-малкото естествена светлина, липсата на хубава гледка и шума.