Куркумата е една от най-полезните подправки, а чаят от куркума е превъзходен, ако смятате да живеете дълго и активно.
Японците в Окинава са дълголетници и всекидневно пият такъв чай. 

Ето и техният начин за приготвяне на полезната напитка:

4 чаени чаши вода се кипват, добавя се 1 чаена лъжичка смляна куркума и се оставя да къкри 10 минути на слаб огън. След това чаят се прецежда и към него се добавя мед, а при желание да се подобри вкуса и малко джиндижифил.
А е то и още една рецепта за приготвяне на еднократна доза чай от куркума:

Към 1 чаена чаша кипяща вода се прибавя четвърт чаена лъжичка смляна куркума. Сместта се оставя да се запари, а след това се добавя една чаена лъчижка лимонов или лаймов сок, една чаена лъжичка захар или мед.

Ползите от тази напитка са многобройни, макар че у нас малко се знае за тях, пише zdravedae.com. Тук куркумата е позната предимно с кулинарните си качества, но на Изток отдавна ценят невероятните свойства на куркумина в този корен, който се твърди, че може да пребори дори някои видове рак. Според изследвания на университета в Тексас куркуминът спира разрастването на меланома, както и разпространението на рак на гърдата към белия дроб. American Cancer Sosiety съобщава, че куркуминът помага да се спре разрастването на раковите клетки. В лабораторни условия е установено, че това вещество буквално убива раковите клетки.
Редовната употреба на чай от куркума помага в следните случаи:

– за профилактика на черния дроб– проучвания показват дори, че куркуминът в куркумата може да предотврати появата на цироза.
– за поддържане на здрави кости и стави
– при болезнен артрит – редовното пиене на чай ги облекчава, но още по-голям ефект има, ако се приема по 500 мг екстракт от куркума 2 пъти дневно.
– при диабет – куркумата намалява нивото на кръвната захар, препоръчва се и на здрави хора, които често си похапват сладкиши.
– за лечение на рани – тъй като куркумата е антисептик и естествен антибиотик.
– за възстановяване на ензимите след операции, силен стрес и продължително лечение с антибиотик, но в този случай вместо чай се препоръчва да се пие айрян с куркума. На 200 мл разбито с вода кисело мляко се слагат 3-4 щипки от смляната подправка.

– за здрава и красива кожа– жените в Индия я добавят към кремовете си, защото куркумата изравнява тена и прави кожата сияйна. Не пречи към това да се добавя и чай от куркума, защото вътрешното здраве личи отвън.
– при раздразнен стомах – чаят от куркума облекчава симптомите, но за по-бърз и траен ефект специалистете препоръчват да се приемат по 500 мг куркума 4 пъти на ден.

– за забавяне на развитието на Алцхаймер- клиничен тест, публикуван в Журнал по неврохимия, показва, че при лабораторни мишки куркуминът забавя развитието на болестта с 30 % и то само след седмица

– за здрава и красива коса – комбинацията от куркума и зехтин „убива” пърхута и заздравява скалпа. Зехтинът може да бъде заменен с кокосово масло или масло от жожоба. Сместтта се втрива в главата и се оставя да действа 15 минути, после се измива.
– за профилактика на венците и бели зъби– заради антисептичните си противовъзпалителни действия куркумата заздравява венците. За по-бели – зъби пък препоръчват жълтият прах да се добавя към пастата за зъби.

– за отслабване – куркумата ускорява метаболизма на въглехидратите, извежда излишната от организма вода и в комбинация със сметана допринася за премахване на целулита.

Ако искаме да използваме куркумата за отслабване, най-ефективна е отварата от нея в комбинация с черен чай. Ето рецептата: 3 супени лъжици черен чай се запарва в 3 чаши вряла вода, след това се прецежда и се добавя 1 супена лъжица куркума, 3 резенчета джиндижифил, щипка канела, а накрая, като поизстине, се подслажда с лъжичка мед. След окончателното охлаждане на напитката се добавят 2 чаши кисело мляко.

Редовното пиене на чай от куркума в продължение на месец има много положителен противъзпалитен ефект, освен това пречиства и укрепва организма.

Куркумата трябва да се избягва при камъни в жлъчката и запушени жлъчни пътища. Освен това, ако решите да я използвате с лечебна цел, е добре първо да се конслутирате с лекар. Куркумата, разбира се, извън кулинарната си употреба, не бива да се използва от деца до 6 години.