Зехтинът се добива от пресоването на маслини и извличане на тяхното мастно съдържание. Той е богат на мононенаситени мазнини и антиоксиданти. Въпреки че зехтинът заема голяма част в кулинарните рецепти, той притежава и множество ползи да кожата. Ценният му състав позволява да се използва като естествен овлажнител за кожата, който осигурява хидратация в дълбочина. Някои проучвания са показали, че той осигурява защита и срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху кожата, които могат да причинят ракови заболявания. Той осигурява ефективно защитно действие срещу раковите клетки, които са причина за канцерогенезата в кожата, пише Puls.bg.

Зехтинът е богат източник на витамини, които са ценни за здравето на кожата. Сред тях са витамин А, D, K и Е. Освен това, той съдържа и високи количества антиоксиданти, които позволяват превенцията и защитата на кожата от оксидативния стрес, който е резултат от излагането на ултравиолетови лъчи. Зехтинът има богато съдържание на антиоксиданта сквален, който осигурява мощна защита на кожата срещу вредното действие на свободните радикали. Скваленът е от важно значение за задържане на влагата в кожата. Съдържанието на витамин Е, от друга страна, увеличава способността на кожата да поеме и задържи влагата, с което се осигурява дълбоко ревитализиране и хидратация.

Също така, той е полезен и при кожа, склонна към акне. Може да се прилага като част от измивните продукти, които се използват за почистване на кожата. Зехтинът притежава свойства, които облекчават акнето, поради антибактериалното му действие, осигуряващо елиминиране на патогените, които предизвикват състоянието. Освен това, той хидратира и овлажнява кожата в дълбочина. По този начин я ревитализира и ѝ придава сияен вид.

Често зехтинът се прилага като част от множество козметични продукти, но може и да се нанася директно върху кожата. В тези случаи е препоръчително да се отстранява излишното количество с памучен тампон. Зехтинът има ценни ползи като овлажняващ агент за кожата, която е била излагана дълго време на слънце или е била засегната от слънчеви изгаряния. Той допринася за подмладяване на кожата и справяне с бръчките, тъй като стимулира производството на колаген. Зехтинът може да се използва и като естествено почистващо средство, което разтваря замърсяванията по кожата и дори почиства грима, включително водоустойчивия. Той притежава ценни противовъзпалителни свойства, което го прави отлична част в грижата за кожата, по която са се появили белези.