Отвсякъде ни заливат съвети за здравословен живот, включващи спорт, правилно хранене и достатъчно сън. Е, и някоя друга добавка или нестандартна практика, разбира се. Унесени в желанието да дадем най-доброто на тялото и ума си, понякога можем да прекрачим тънката граница между полезно и вредно. Както се казва, много хубаво не е на хубаво.

Витамините

Трудно е да си набавим всички необходими витамини и минерали само чрез храната. Затова често посягаме към мултивитамини и други добавки, от които вече има огромно разнообразие на пазара. И вероятно си мислим, че тези хапчета няма с какво да ни навредят. Но не е точно така. Витамини не се пият постоянно, особено ако са от тези, които ни гарантират дневния прием на всички полезни вещества, от които се нуждаем. Когато предозираме с витамини в рамките на години наред, това обърква нормалния клетъчен растеж, което някои учени определят като предпоставка за развитие на онкологични заболявания.

Сънят

 

Знаем правилото за осем часа сън на нощ, които ни гарантират, че ще сме бодри и отпочинали, а организмът ни - здрав и силен. Но при сънят важи правилото, че нито помалко, нито повече е добра идея. Ако спането по девет и повече часа е навик за нас, рискът да развием Алцхаймер е значително по-голям. А желанието да наваксаме със съня през почивките дни не води до нищо друго, освен до тотално объркване на организма.

Тренировките

Вече ни замириса на пролет и започваме да се замисляме как ще изглеждаме през лятото по бански. Най-голямата грешка, която можем да направим, е да искаме да постигнем резултати в рамките на два-три месеца, като през останалото време от годината усърдно избягваме тренировките.

Трябва да даваме на тялото си достатъчно време за възстановяване, защото в противен случай си гарантираме сериозни травми. А в по-напреднала възраст интензивните тренировки могат по-скоро да навредят на сърцето и сърдечно-съдовата система, отколкото да я поддържат здрава.

Фибрите

Напоследък фибрите са много на мода, най-вече в контекста на грижата за храносмилането. Но и с тях не бива да прекаляваме. Препоръчителната доза е 25 грама дневно за жените и 38 - за мъжете, но трудно бихме могли да измерим това количество. Все пак, ако сме увлечени от идеята за много фибри в менюто ни, трябва да имаме предвид, че те могат да доведат до подуване, газове и стомашен дискомфорт. Затова е добре промените да се правят постепенно, една след друга. Първо заместваме белия хляб с пълнозърнест, след това следобедната закуска с един плод и наблюдаваме как реагира тялото ни, пише Reader's Digest, цитиран от Lifestyle.bg.

Мюсли баровете

Може да ни изглеждат здравословни, но в много от тях се съдържа много повече захар, отколкото предполагаме. Различни изследвания потвърждават също, че ако наблягаме на подобен тип десерти, може по-често да пропускаме тренировките, разчитайки, че живеем достатъчно здравословно.

Миенето на зъбите

Добрата хигиена е в основата на здравето на зъбите. Но престараването води до точно обратния ефект. Прекалено енергичното и често четкане на зъбите води до нарушаване на емайла и възпаление на венците. Подобни последствия се срещат при 10-20% от възрастните. Затова не бива да забравяме да бъде старателни, но и внимателни.