Отслабването в повечето случаи е трудна задача. Зависи от количеството храна, която поемаме, нейната пълноценност, дали можем да поддържаме редовен прием на храна, без периоди на вълчо изгладяване и преяждане, дали спортуваме и колко често. Към факторите се добавят възраст, съотношение мускулна маса - телесни мазнини, метаболизъм, наличие на заболявания, достатъчен сън…

Без да мислим списъкът става дълъг, а сега можем и да добавим, че от чревната ни микрофлора също зависят опитите ни да отслабнем и дори само този фактор може да се окаже саботиращия всичките ни усилия да се вталим.
Още преди години изследователи от известната американска Майо клиник откриват, че хората или отслабват лесно или не успяват. Оказало се, че наличието на определени бактерии в червата е от значение за успешното отслабване. При тези, които търпели провал, се установила по-бърза обмяна на въглехидратите.

След анализа на генетични данни и данни за състава на чревното съдържимо изследователи установяват 31 особености в чревния микробиом по отношение на отслабването. Различията били свързани със способността на чревните бактерии да участват в разграждането на въглехидратите и протеините, да реагират на стрес и да се размножават. 

Едната особеност потвърждава вече открития факт, че при по-бързо усвояване на въглехидратите от червата, се срещат затруднения за редуциране на теглото. При режим на отслабване тези бактерии показвали любопитната способност да променят ензимната си активност от което и зависят резултатите от режима.

Чревният микробиом се оказва, че играя важна роля на филтър между консумираната от нас храна и кръвния поток. Когато чревните бактерии забавят ръста си и започнат да разграждат фибрите до богати на енергия захари, последните започват да навлизат в кръвния поток преди да бъде продължен процесът им на разграждане до органични киселини и така процесът на отслабване просто се блокира. 

Учените нямат съмнения, че чревните бактерии имат значение при желание за редуциране на теглото, но, за съжаление, още са далеч от това да определят кои бактерии са замесени в процеса и съответно, да предложат пробиотик, който да ни помага да отслабнем. За целта са необходими още доста изследвания. 

Дотогава не бива да забравяме, че натрупването на килограми се дължи основно на системно прехранване и обездвижване. За мнозина е ясно, че напълняването се получава лесно и бързо, за разлика от освобождаването от излишните мазнини по тялото. 

Има няколко истини, които в повечето случаи работят. И те са да не се пропуска закуската - все пак по-гарантирано е, че поетите калории от това хранене ще бъдат изгорени, отколкото, когато то се отложи за по-късно през деня; редовното хранене приучава организма, че храна ще му бъде осигурена и е излишно да изпада в режим на натрупване на запаси; консумацията на зеленчуци и плодове вместо на тестени и други храни предпазва от натрупване на килограми; когато изразходваме енергията от храната, не позволяваме образуването на депа по тялото; пиенето на достатъчно вода ни предпазва от грешното тълкуване на жаждата с глад; съдържащата фибри храна изпълва стомаха и създава условия за по-дългото поддържане на ситост; калорийното съдържание на продуктите е от значение - например, за да изгорим един шоколад трябва да тичаме минимум един час, докато за изгарянето на една ябълка е необходимо около един километър ходене пеша.

От полза могат да бъдат и следните съвети: да се слага храна в по-малки съдове, човек се е нахранил, когато чувство, че има още мъничко свободно място; не дръжте храна до себе си постоянно - винаги примамва човек да посегне да вземе отново ядка, солета или пържено картофче; хранете се разнообразно - няма как да се чувствате сити, ако се държите само на салата. Добре е и да се лишите от навика в къщи да държите опаковки бисквити, сладки, безалкохолни и други продукти, богати на “кухи калории”. И за последно: алкохолът е калоричен - от него се пълнее, не обратното.

Източник: Puls.bg