През 2023г. се случи това, което предвиждаха медиците преди три години – COVID-19 отслаби влиянието си и се превърна в заболяване, протичащо със силата на сезонен грип. Срещу новия му вариант Омикрон, който бе най-разпространеният тази година, вече има действаща ваксина. За сравнение, през годината в страната са регистрирани 39 617 случая, доказани чрез официално взети лабораторни проби. За същия период през 2022г. са регистрирани 544 921 случая.

Голямата разлика отдаваме, разбира се, и на тенденцията боледуващите вече да не се тестват толкова стриктно. Заедно с масовото тестване се променихме и по отношение на предпазните средства - не ползваме маски, нямаме дезинфектант във всеки джоб, ръкуваме се, прегръщаме се, събираме се.

Старото нормално се върна, а с него и всички временно забравени болести, респираторни заболявания, вируси, грипове и прочее. С какво ще запомним 2023г. и как края на противоепидемичните мерки се отрази на масовата медицина разказва пред TrafficNews доц. Атанас Мангъров.

Специалистът по инфекциозни болести споделя, че към момента случаите на сезонни грипове и остри респираторни заболявания са единични и прогнозира пикът им да бъде през средата на януари 2024 г.. Коронавирусите продължават да върлуват, но нивото на разпространение не представлява нещо необичайно или притеснително.

Скарлатината показва значително увеличение спрямо предходните години. В сравнение с миналата година имаме над 10 000 случая повече. Тази чувствителна разлика се дължи на това, че към скарлатината продължава да се подхожда по начина, по който се подхождаше към COVID – да се правят редица тестове и когато някой се окаже позитивен на Бета-хемолитичен стрептокок от група А, се пише скарлатина. Като трябва да се има предвид , че това заболяване представлява стрептококова инфекция с обрив. Затова е необходимо да се прави диференциация на тестовете – дали става дума за носителство на вируса или имаме клинична картина. Все пак трябва да се отбележи ,че имаме значително увеличение“, коментира доц. Атанас Мангъров.

За тази бактериална инфекция няма ваксина. Това заболяване обаче, лекувано по правилния начин, не дава никакви последващи поражения върху организма, категоричен е Мангъров. Редки са случаите на възникнали усложнения след боледуване, допълва доцентът.

Връщането на коклюш в Европа се дължи на вялата ваксинация по време на Covid пандемията. Тогава в резултата на неизпълнението на имунизационните календари се натрупа неимунно население. Другият факт е, че ваксините, които се използват срещу коклюш, имат много чист профил по отношение на страничните реакции, но имунитетът, който дават, е сравнително краткотраен, затова се налага и реимунизация през 4 години. А хората, ваксинирани с безклетъчните ваксини, могат да се заразят леко, но това не пречи да разпространяват инфекцията“, заяви специалистът.

Клетъчните ваксини, които са се използвали преди време, са имали доказани случаи на странични ефекти, но за сметка на това са изграждали колективен имунитет.

„За съжаление, продължаваме да наблюдаваме антиваксърски нагласи. Покрай COVID „ваксина“ стана мръсна дума, а покрай това страдат и утвърдените препарати, които прилагаме в имунизационния календар на България от години“, коментира доц. Мангъров.

Родителите трябва да подхождат с внимание към засилените социални контакти по време на празниците, съветва доцентът. Разширяването на кръга от контакти през празниците може да доведе до увеличаване на случаите на различни инфекциозни и грипни състояния.

Трябва да се знае, че светският живот има цена. Много е хубаво , когато на едно семейно събиране присъстват от най-малките до най-възрастните. Но за тях това може да бъде доста рисково. Това се отнася най-силно за бебетата в кърмаческа възраст, които нямат работа на събирания с няколко десетки души“, пояснява доцентът.

Специалистът по инфекциозни болести коментира и темата за ранното прилагане на антибиотично лечение.

„Преди да се започне такъв тип лечение, трябва да има диагноза, която да бъде предпоставка за изписване на препарата. По статистически данни България е на второ място по лекуване с антибиотици. Това не се дължи на наличието или на липсата на електронни рецепти, а се дължи на недостатъчната компетентност на лекарите, които изписват антибиотици. От друга страна, имаме и натиск на родителите за изписване на тези препарати“.

По негово мнение „недомислено“ е било решението на Здравното министерство антибиотик да бъде изписван единствено чрез електронна рецепта, тъй като това няма да доведе до желания резултат.

Безконтролната употреба не се дължи на мерките, които се прилагат, а на компетентността на медиците. Висока температура или „много ми е лошо“, не е причина за прилагане на такъв тип лечение. Същевременно много хора се притесняват, че ако не приемат антибиотик , на тях няма да им мине, но 90 на 100 от фебрилните състояния са причинени от вирусни инфекции. Това са самоограничаващи се състояния, които преминават сами“,

Този проблем крие риск от създаване на резистентни щамове, които впоследствие биха се лекували изключително трудно, тъй като няма да има препарати, които им влияят, допълва Мангъров.

Доц. Мангъров: У нас много деца са фалшиво ваксинирани срещу морбили, рискът сега е по-голям отколкото през 2009г.Дребната шарка е много опасна, тъй като разрушава имунитета на заразения и към други болести, заяви той

През цялата година Националният център по заразни и паразитни болести в България публикува ежедневен бюлетин, който проследява развитието на различни инфекциозни заболявания в страната. Ето какви са стойностите на годишна база, сравнени с тези, регистрирани през 2022г.:

Скарлатина:
От началото на годината в страната са регистрирани 10833 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 610 случая.

Коклюш:

От началото на годината в страната са регистрирани 19 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 15 случая.

Салмонелоза:

От началото на годината в страната са регистрирани 449 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 289 случая.

Варицела:
От началото на годината в страната са регистрирани 29 705 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 23255 случая.

През 2023г. регистрираните случаи на Тетанус са два, има регистриран 1 случай на Антракс и Бруцелоза. През годината не са били съобщени случаи на Морбили и Рубеола.

При заболяванията, причинени след ухапване от заразен кърлеж, се забелязва увеличение:

Ку-треска - От началото на годината в страната са регистрирани 54 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 11 случая.

Марсилска треска - От началото на годината в страната са регистрирани 89 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 61 случая.

Кърлежов енцефалит  - От началото на годината в страната е регистриран 1 случай. За същия период през изминалата година не са регистрирани случаи.

Лаймска болест - От началото на годината в страната са регистрирани 194 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 90 случая.